Düşük Mevcutlu Sınıflar Öğrenci Başarısını Artırmıyor
Çin ve Japonya’da dezavantajlı okullarda yapılan bir araştırma, sınıflardaki öğrenci sayısını azaltmanın öğrencilerin başarılarını olumlu etkilemediğini ortaya koydu. Araştırma için Çin ve Japonya’dan, 15 veya daha az öğrencisi olan sınıflardan, 50’den fazla öğrencisi olanlara kadar pek çok sınıftan 2 bin 700 “dezavantajlı” ortaokul öğrencisinin verilerine bakıldı.
Çalışmanın sonuçlarına göre öğrenci başına düşen öğretmen sayısı, en yoksul geçmişlere sahip öğrenciler için olumlu bir katkı sağlamadı. Araştırma, okuma, matematik ve fen bilgisini kullanma yeteneğini ölçen Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’na (PISA) 2015 katılan öğrencilerin skorları incelenerek yapıldı. Öğretmen disiplini ve destek seviyeleri, öğrencilerin motivasyon düzeyi ve sınav kaygısını da içeren skorlar, öğrencilerin üçte birinin yüksek seviyede direnç gösterdiğini, dörtte birinin düşük ve geri kalanının orta seviyede olduğunu gösterdi. Araştırma düşük öğrenci sayısı olan sınıfların Çin’in Makao kentindeki öğrencilerin başarısını etkilemediğini, Japonya’daki öğrencilerin başarısını ise olumsuz etkilediğini ortaya koydu. Gelişim gösteren öğrenciler ise, yüksek disiplin standartlarına sahip öğretmenlerin “kalitesi” ile ilişkilendirildi.
Çalışmayı yürüten Taizhou Üniversitesi profesörü Tao Jiang, “Bu çalışma, öğretmenlerin kalitesinin, miktarından ziyade, öğrencilerin direncinin temel garantisi olduğu görüşünü desteklemektedir,” diyerek, etkili öğretim yöntemleri kullanan öğretmenlerin, bireylerin dirençli öğrenciler haline gelme şanslarını artırdığını kaydetti.