Dünyadan:
Eğitim Gündemi

28 NİSAN - 7 MAYIS 2024

30 NİSAN

İngiltere’de Dini Okulların Kabul Kurallarında Ayrımcı Değişiklikler

İngiltere hükümeti tarafından duyurulan yeni devlet okulu kabul kuralları, İngiltere’deki dini okulların, aynı dine mensup olmayan çocuklara kontenjanlarının yarısını sunma zorunluluğunu kaldırıyor. Önceki kurallara göre, kontenjanların en fazla yüzde 50’si aynı dini geleneğe mensup öğrencilerle dolarken, geri kalan kontenjan farklı dini gruplardan öğrencilerle dolduruluyordu. Eğitim Bakanı Gillian Keegan tarafından duyurulan değişiklikle, İngiltere’deki dini okullar artık sadece kendileri ile aynı dini geleneğe mensup öğrencilerin kaydını kabul edecek.

Tony Blair döneminde görev yapmış olan eski Eğitim Bakanı Ruth Kelly ve destekçileri, hükümetin bu açıklamasını Katolik Kilisesi için bir zafer olarak kutladı. Aynı zamanda Katolik Birliği’nin başkan yardımcısı olan Kelly, “Eğitim Bakanının bu kararını memnuniyetle karşılıyorum. Katolik Kilisesi, bu ülkedeki en eski eğitim sağlayıcılarından biridir ve Katolik okulları sürekli olarak ortalamanın üzerinde sonuçlar üretmektedir” diyerek kararın Katolik okullarının hak ettiği takdir ve güvenin bir göstergesi olduğunu belirtti.

Canterbury eski Başpiskoposu Rowan Williams ve Philip Pullman ile Ian McEwan gibi sanatçılardan oluşan bir grup ise dezavantajlı çocukların yerel okullara erişimden mahrum kalacağını gerekçe göstererek, hükümetin bu kararına karşı çıktı. Humanists UK’nin başkanı Andrew Copson “Yeni dini devlet okullarında yüzde yüz dini ayrımcılığa izin verilmesi önerisi, bütünleşme ve uyumun hiç olmadığı kadar önemli olduğu bir dönemde okullarımızda dini ve ırksal ayrımı artıracaktır” ifadesinde bulunarak, yoksul ailelerin veya başka bir dine mensup olan ailelerin daha da dezavantajlı duruma düşeceğini belirtti.

Ulusal Laik Toplum (NSS) topluluğunun başkanı Stephen Evans, hükümetin bu kararının “tamamen yanlış yönlendirilmiş” olduğunu belirtti ve dini grupların daha fazla özel okul işletmesinden endişe duyduğunu ifade etti. Evans, dini okulların kayıt için kendileriyle aynı dini paylaşma kuralının dinin dayatılmasıyla ilgili etik sorunlar yaratacağını ve savunmasız çocukların dini misyonerliğe maruz kalacağına dikkat çekti. İngiltere’deki 20 bin devlet okulundan, 4 bin 500’den fazlası İngiltere Kilisesi’ne, bin 955’i Katolik Kilisesi’ne ve 139’u ise diğer Hristiyan inançlarına ait. Ülkede sadece 34 İslami, 50 Yahudi, 12 Sikh ve 2 Hindu okulu bulunuyor.

Kaynak için buraya tıklayın.

İki Nokta

Kitap tanıtımı, biyografi, araştırma raporu, değerlendirme ve inceleme yayınları ile bölgesel veya küresel ölçeklerde güncel ya da yapısal sorunlar.