ABD Üniversitelerindeki Protestolar Ülke Politikasını Nasıl etkiliyor?
Son günlerde Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) üniversitelerde artan Filistin yanlısı gösterilerle birlikte, üniversitelerdeki protestoların tarihçesi tekrar gündeme geldi. Üniversite kampüslerinde geçmişte düzenlenen benzer protestolar ifade özgürlüğü, ırksal adalet ve savaş karşıtlığı gibi konularda yapıldı. Bu protestolar ulusal politikalar üzerinde derin etkiler bırakıyor.
ABD merkezli USA Today isimli haber sitesinden Kayla Jimenez, kaleme aldığı yazıda, üniversitelerdeki Filistin’e destek eylemlerinin ülke politikasına önemli bir etkisi olabileceğine işaret ediyor. Jimenez, ABD’nin yakın tarihindeki ilk öğrenci hareketi olarak bilinen Kaliforniya Üniversitesi’nde 1964 yılında başlayan özgür konuşma protestolarına değiniyor. Küçük oturma eylemleri ile başlayan hareketlerin ülke genelinde büyük ölçekli mitinglere dönüştüğüne dikkat çeken Jimenez, protestoların sonunda üniversitenin politikalarının değiştirilmesine yol açtığını kaydediyor.
ABD üniversitelerinde yakın tarihteki bir diğer önemli olay ise 1970’te, Ohio’daki Kent State Üniversitesi’nde başladı. Vietnam Savaşı’na karşı düzenlenen gösteriler sırasında Ulusal Muhafızlar tarafından ateş açılması sonucu dört öğrenci öldü. Fakat bu olay, ülke çapında öğrenci grevlerine ve yüzlerce üniversitenin kapanmasına yol açtı. Kent State Üniversitesindeki protestolarda Amerikan siyasi hayatında önemli bir dönüm noktası oldu ve bazı analistlere göre Richard Nixon’un başkanlığının sona ermesine yol açan Watergate skandalının başlangıcı oldu. Yine 1970’lerde Mississippi’deki Jackson State College’da, çoğunlukla siyah öğrencilerin bulunduğu bir yurtta polis tarafından ateş açılması sonucu iki öğrenci öldü ve on beş öğrenci yaralandı. Bu olay ile birlikte kampüste hız yapan beyaz sürücülere karşı yapılan ırksal adalet karşıtı protestoların başlangıcı oldu.
Jimenez, üniversite kampüslerindeki protesto kültürü ile gençlerin sosyal ve politik değişimler için bugüne kadar güçlü bir ses olduğunu belirterek, halihazırda ülke genelinde hızla yayılan Filistin yanlısı protestoların da Amerikan politikasını yeniden şekillendirebileceğini dile getiriyor. Jimenez “Sonuç olarak, Amerika’daki üniversite protestoları, ifade özgürlüğü, eşitlik ve adalet gibi temel değerlerin korunmasında kritik bir rol oynamaya devam ediyor” diyerek öğrencilerin kampüslerinde ve genel olarak toplumda daha fazla özgürlük ve adalet arayışında önemli bir güç oluşturduğunu belirtiyor.