Çi̇zi̇mi̇n Güçlü Bi̇r Öğrenme Aracı Olarak Kullanımı
Selim Tlili yazısında çizimin öğrenmeye dahil edilmesinin özellikle fen alanındaki eğitimsel faydalarını tartışıyor. Fen bilimlerinin betimleyici bir disiplin olduğunu vurgulayarak resimlerin öğrencilere gördüklerini doğru bir şekilde gözlemlemelerine ve aktarmalarına yardımcı olduğunu belirtiyor. Tlili çizim yapmanın öğrencileri konularına daha uzun süre ve daha yakından bakmaya yönelttiğini, bu sayede de gözlem yeteneklerini ve detaylara olan dikkatlerini arttırdığını açıklıyor. Bu yöntem beynin görsel bilgiyi hızlı ve etkili bir şekilde yorumlama kapasitesine dayanıyor.
Öğrencilerin başlangıçta sanatsal yeteneklerinin olmaması ya da disleksi, kaygı gibi sebeplerle direnç göstermelerine rağmen, Tlili çizimin bir öğrenme aracı olarak olumlu sonuçlar gösterdiğini belirtiyor. Öğrencilerin, çizim yeteneklerinden bağımsız olarak odaklanma ve anlama konusunda gelişmeler gösterdiğini vurguluyor. Çünkü çizim yapmak konu üzerinde uzun süreli dikkat ve düşünme gerektirdiğinden daha derin bağlantılara yol açar ve bu da bilgiyi daha net anlamalarına ve hatırlamalarına yardımcı oluyor.
Tlili ayrıca öğretmenlerin özellikle karmaşık bilimsel konuları anlatırken çizim yapmasının potansiyel faydalarına da değiniyor. Öğrencileri ve eğitimcileri çevrelerindeki dünyayı algılamak ve anlama yeteneklerini geliştirmek için çizim becerilerini geliştirmeye teşvik ediyor. Yazı çoğunlukla göz ardı edilen bir beceri olan çizimin, her yaşta öğrenmeyi zenginleştirmek için güçlü bir araç olduğunu vurgulayarak sona eriyor.