OECD Raporu: Yetişkinlerde Eğitim Seviyesi Yükseliyor, Beceriler Geride Kalıyor
OECD tarafından yürütülen 2023 Yetişkin Becerileri Araştırması (PIAAC), yetişkinlerin okuryazarlık, sayısal yeterlilik ve uyarlanabilir problem çözme becerilerinde karışık sonuçlar ortaya koyuyor. Finlandiya, Japonya ve Hollanda gibi ülkeler öne çıkarken, OECD ülkelerinde yetişkinlerin yüzde 18’inin temel yeterliliklerden yoksun olduğu görüldü.
Son on yılda sadece Danimarka ve Finlandiya okuryazarlıkta ilerleme kaydetti. Sayısal yeterlilikte ise Finlandiya ve Singapur başı çekti. Ancak, eğitim seviyeleri arasındaki uçurum büyüyor, bu da yaşam boyu öğrenme girişimlerinin önemini ortaya koyuyor. Daha yüksek eğitim seviyeleri her zaman daha yüksek becerilerle örtüşmüyor. Örneğin, Finlandiyalı lise mezunları, bazı ülkelerde üniversite mezunlarından daha iyi performans gösteriyor.
OECD iş gücünün üçte biri, yeteneklerine uygun olmayan işlerde çalışıyor ve bu durum düşük maaşlar ile yaşam memnuniyetsizliğine yol açıyor. Eğitim ile iş piyasası arasındaki uyumu sağlamak için esnek eğitim modelleri ve etkili kariyer rehberliği büyük önem taşıyor. Ayrıca, sosyo-ekonomik eşitsizlikler hala derin bir sorun olarak varlığını sürdürüyor; eğitim seviyesi yüksek ebeveynlere sahip bireyler, daha az eğitimli ebeveynlere sahip akranlarına kıyasla belirgin şekilde daha başarılı performans sergiliyor.
2023 yılında internet kullanım oranı, 2012’deki yüzde 76 seviyesinden yüzde 93’e yükselmiş olmasına rağmen, mevcut beceri seviyeleri modern ekonomilerin gereksinimlerini karşılamaktan hâlâ uzak. Bu durum, politikacıları beceri açıklarını kapatmaya ve eğitim yatırımlarını toplumsal faydaya dönüştürmek için adaptif ve yaşam boyu öğrenme sistemlerine odaklanmaya davet ediyor.