Eğitim Uzmanları Yapay Zekâyı Tartıştı
Şanghay’da düzenlenen 2024 Dünya Dijital Eğitim Konferansı’na katılan eğitim uzmanları ChatGPT ve diğer üretken yapay zekâ teknolojilerini avantajları ve dezavantajları ile birlikte tartıştılar. “Eğitimin Dijitalleşmesi ve Öğrenme Toplumu İnşası” üzerine düzenlenen konferansta, eğitim alanındaki uzmanlar ve yetkililer, üretken yapay zekâ araçlarının okullarda yasaklanmamasını belirtirken, eğitimin yenilikçi gelişimini güçlendirmek için güvenli ve uygun bir şekilde uygulanmasının önemine işaret ettiler.
Konferansta, ChatGPT ve diğer üretken yapay zekâ teknolojilerinin hızlı ilerlemesinin, öğretmenlerin yanı sıra öğrencilere de daha fazla fırsat sunduğu dile getirilirken, bilgi güvenliği ve eğitim eşitliği konusunda yeni zorlukları da beraberinde getirdiği vurgulandı. Konferansa katılan Tongji Üniversitesi Rektörü Zheng Qinghua, Çin’in yapay zekâ destekli eğitimin fırsatlarını ve zorluklarını benimsemesi üzerinde durarak, gençlerin teknoloji tarafından üretilen bilgiyi anlamasının önemine dikkat çekti. “Üretken yapay zekâ teknolojisi, bilgi edinme ve yayma için temel bir araç haline geldi” ifadelerini kullanan Zheng, yapay zekanın Çin’deki öğretim, öğrenme ve hatta okul yönetimi üzerinde büyük bir etkisi olduğunu dile getirdi.
Zheng, öğrencilerin ve eğitimcilerin yapay zekayı doğrudan cevaplara ulaşmak için kullanmak yerine, mevcut teknolojiyi ve profesyonel disiplinleri kullanarak kendilerini daha yenilikçi olma konusunda yetiştirmelerini tavsiye etti. Queen Mary University of London’un başkanı ve Royal Academy of Engineering’in bir üyesi olan Colin Bailey ise, ChatGPT’nin hızlı büyümesiyle ilgili sorunun eğitimde yapay zekanın kullanılması değil, nasıl güvenli, etkili ve uygun bir şekilde kullanılacağı olduğunu söyledi. “Okullarda üretken yapay zekâyı yasaklamak yapabileceğimiz en kötü şey. Bu teknolojileri eğitimi geliştirecek bir şekilde nasıl kullanacağımızı sağlamak önemli. Böylece öğrenciler sürekli değişen iş piyasası için gereken becerilere de sahip olurlar,” diyen Bailey, yapay zekânın modern iş yerlerindeki teknolojinin gerçek dünya uygulamaları için faydalı olacağına değindi.
Yapay zekânın muhtemel zararlarına da değinen Bailey’e göre yanlış veriler, yetersiz gizlilik ve yanlış tasarım ile yapay zekâ sistemlerinin kötüye kullanılması bireysel ve toplumsal zararlara da neden olabilir. Bailey yapay zekaya yönelik yaklaşımların, üretken yapay zekânın etik ve sorumlu kullanımını desteklemek için küresel anlamda da önemli bir yol gösterici konumunda olduğunu aktardı.
Çin’de, internet şirketleri ve üniversiteler tarafından geliştirilen çeşitli yapay zekâ modellerinin eğitim faaliyetlerine başarıyla entegre edildiği bilinmektedir. Üniversite öğrencilerinin önemli bir kısmının, Baidu Inc. tarafından geliştirilen Ernie Bot dahil olmak üzere çeşitli yapay zekâ tabanlı teknolojileri kullanma eğiliminde olduğu belirtilmektedir. Bu durum, öğrencilerin eğitim süreçlerinde yapay zekâ uygulamalarından faydalandığını ve bu teknolojilerin eğitim ortamına entegrasyonunun gerçekleştiğini göstermektedir. Study.com tarafından yapılan bir ankete göre ise, Çin’deki öğrencilerin yüzde 89’u, öğrenimleri sırasında ödevlerinde yardım almak amacıyla ChatGPT gibi yapay zekâ tabanlı araçları etkili bir şekilde kullanmaktadır.