UNESCO 24 Ocak'taki Uluslararası Eğitim Günü'nü Afganistan'daki Kızlara ve Kadınlara Adadı
UNESCO, bu yıl 24 Ocak'taki Uluslararası Eğitim Günü'nü, ortaöğretim ve yükseköğrenim haklarını kullanamayan Afganistan'daki kızlara ve kadınlara adadı. Bugünü Afgan kızları ve kadınlarına destek için önemli bir dayanışma aracı olarak gösteren UNESCO, bu hareket ile Afganistan özelinde dünyadaki tüm kız çocuklarının ve kadınların eğitime erişimde yaşadıkları soruna dikkat çekmeyi hedeflediğini açıkladı.
UNESCO yetkilileri, 2021'deki hükümet değişikliğinden bu yana kızların ortaokullara gitmesinin büyük ölçüde yasaklandığı ve yüksek öğrenime erişimlerinde ciddi kısıtlamaların yaşandığı Afganistan’daki eğitim sorununu ülkenin geleceği ve kalkınması açısından ciddi bir tehdit olarak değerlendirerek, mevcut krizin sona ermesi noktasında bir farkındalık oluşturmak için bu kararı aldıklarını aktardı. "Dünyada hiçbir ülke kadınların ve kız çocuklarının eğitim almasını engellememelidir." diyen UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, uluslararası toplumun, Afgan kızlarının ve kadınlarının haklarının gecikmeksizin geri verilmesini sağlamak sorumluluğu olduğuna işaret etti.
UNESCO ve çeşitli uluslararası organizasyonlar aracılığı ile Afgan kızlarını ve kadınlarını desteklemek için dünya çapında çeşitli girişimler başlatıldı. Bunlar arasında uzaktan eğitim programları, yurtdışındaki burs fırsatları ve Afgan yetkililere eğitim politikalarını değiştirmeleri için yapılan savunuculuk kampanyaları yer almaktadır. Uluslararası kuruluşlar da Afganistan'daki kızlara ve kadınlara resmi olmayan eğitim ve beceri eğitimi sağlamak için sahada çalışmaya devam etmektedir. UNESCO'nun Topluluk Temelli Temel Genel Okuryazarlık Sınıfları aracılığıyla, Afganistan’ın Logar bölgesinde 15 ila 45 yaşları arasındaki 1.000'den fazla kadın ve genç kız, hayatlarında ilk kez okuma, yazma ve hesaplama öğrenmektedir. UNESCO'nun iki okuryazarlık sınıfına yaptığı ziyaret sırasında, kadınlar ve kızlar, sınıflara katılma motivasyonlarını, karşılaştıkları zorlukları ve ilham kaynaklarını paylaştılar. Ülke genelinde, Kuruluş şu anda 20 ilde, %60'tan fazlası kadın olan 40.000'den fazla okuma yazma bilmeyen ve yarı okuryazar gençlere ve yetişkinlere ulaşmaktadır.