Dünyadan:
Eğitim Gündemi

26 ARALIK 2023 - 2 OCAK 2024

21 ARALIK

Kinestetik Aktiviteler Matematik Eğitimine Destek Oluyor

Amerika, Baltimore’da yapılan bir araştırma kinestetik aktivitelerin matematik eğitimine olumlu katkıları olduğunu göstermektedir. İlkokul çağına gelen çocukların tüm vücut hareketleri, özellikle de kendilerine sunulan kavramları fiziksel olarak somutlaştırdıkları durumlarda matematikle olan etkileşimlerine yardımcı olabilmektedir. Baltimore'da birinci sınıf öğretmeni olan Kendall Stallings, yaptığı deneysel çalışma sonrasında parmak saymanın matematik eğitiminde zararlı olduğu yönündeki geleneksel inanca karşı, bu yöntemin matematik prensiplerinin anlaşılmasını artırmada olumlu katkılar sağladığını ortaya koymaktadır. Stallings desteklediği görüşle ilkokul öğrencileri arasında matematik kavramlarının benimsenmesini ve akılda kalıcılığını artıran kapsamlı bedensel hareketlerin rolüne de dikkat çekmektedir. 

Erken matematik eğitimine hareketin entegrasyonu, öğrenicilerin soyut matematik kavramlarıyla fiziksel olarak etkileşime girmelerine fırsat tanırken, yenilikçi ve zihinsel olarak uyarıcı bir yaklaşım da sunmaktadır. Stallings ’in çalışmasına göre matematik öğretimine fiziksel hareketi entegre etmek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır.

Değişen Hareketler: Bu, sayı sayma ve sayı anlamını kavrama öğretiminde yenilikçi yöntemler olarak çeşitli fiziksel aktivitelerin, örneğin zıplama ve alkışlamanın, kullanılmasını içermektedir.

Atlayarak Sayma Hareketleri: Bu teknik, belirli hareketleri entegre ederek, sayı desenlerinin anlaşılmasını kolaylaştıran ve çarpma ve bölme gibi daha karmaşık işlemler için temel oluşturan atlayarak sayma yetkinliğini geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Kelime Hareketi Germe: Germe egzersizlerinin kullanımı, matematiksel terminolojinin içselleştirilmesine ve hatırlanmasına yardımcı olmaktadır.

Sınıf Geçişlerinde Matematiği Entegre Etme: Bu strateji, rutin sınıf hareketlerine matematiksel düşünceyi dahil ederek sayısal akıcılığı güçlendirmektedir.

Kesir Topu: Kesirleri ve aritmetik hesaplamaları anlamak için, belirlenmiş saha alanlarından basketbol atışı kullanarak sporcu bir yaklaşım sunmaktadır.

Matematiksel Dans: Bu yöntem, dans hareketleriyle problem çözümünü ele alır ve özellikle, ortaokul kız öğrencileri arasında matematiksel yetenekleri ve kendine güveni artırmayı hedefleyen Shine for Girls gibi girişimlerde kullanılmaktadır.

Hareket Yoluyla Öğrenci Verilerinin Oluşturulması ve Analizi: Bu, öğrencileri kinetik aktivitelerde yer almaya teşvik ederek matematiksel inceleme için veri setleri üretmeyi içermektedir.

Kaynak için buraya tıklayın.

İki Nokta

Kitap tanıtımı, biyografi, araştırma raporu, değerlendirme ve inceleme yayınları ile bölgesel veya küresel ölçeklerde güncel ya da yapısal sorunlar.