Her Beş Çocuktan Biri Sosyal Medyada Sahte Yaş Kullanıyor
Birleşik Krallık’taki iletişim ve medya düzenleyici kurumu olan OFCOM, sosyal medya şirketlerini, çocukların çevrimiçi ortamda yetişkin gibi davranmalarını engellemek için daha güçlü önlemler almaları gerektiği konusunda uyardı. Birleşik Krallık medya denetçisinin yaptığı yeni bir ankete göre, 8-17 yaş arasındaki çocukların yüzde 22’si sosyal medya platformlarına erişebilmek için 18 yaşından büyük olduklarını iddia ediyor.
Bu sorun, sosyal medya platformlarının 2025 yılına kadar daha sıkı yaş doğrulama yöntemlerini uygulamalarını zorunlu kılan Çevrimiçi Güvenlik Yasası’na (Online Safety Act - OSA) rağmen devam ediyor. OFCOM, yaşın yalnızca beyan edilmesinin yetersiz olduğunu belirterek, bu eksikliklerin çocukları zararlı içeriklere maruz bırakma riskini artırdığını vurguladı. Instagram gibi şirketler “genç hesapları” gibi özellikler sunsa da, gençler yaş kontrolünü atlatmanın hâlâ kolay olduğunu söylüyor. Glasgow’daki Rosshall Academy’deki öğrenciler, sadece doğum yılını değiştirerek herhangi bir belge sunmadan sosyal medya hesapları oluşturabildiklerini açıkladı.
OFCOM, yeni yaş doğrulama teknolojilerini test ediyor ve Çevrimiçi Güvenlik Yasası’na uymayan şirketlerin küresel gelirlerinin yüzde 10’una kadar para cezasıyla karşılaşabileceği konusunda uyardı. Molly Russell ve Brianna Ghey gibi trajik olaylar, çevrimiçi zararları önlemeye yönelik kamu endişelerini artırdı ve daha katı önlemler alınması için çağrılar yapıldı.
TikTok, yaşları belirlemek için yaptığı çalışmaları duyururken, Meta ve Snapchat gibi platformlar yorum yapmayı reddetti. Bu arada, Avustralya hükümeti, 16 yaş altındaki çocukların sosyal medya kullanımını yasaklayan bir yasa çıkardı. Birleşik Krallık’ın da bu tür önlemleri değerlendirebileceği belirtiliyor.