Dünyadan:
Eğitim Gündemi

13 ARALIK - 20 ARALIK 2023

18 ARALIK

Sosyo-Ekonomi̇k Farklılıklar Öğrenme Yoksunluğunu Etki̇li̇yor

İngiltere’de eğitim politikaları üzerine çalışan düşünce kuruluşu Eğitim Politikası Enstitüsü (Education Policy Institute) tarafından yapılan bir araştırmada öğrenme yoksunluğunun giderek arttığı tespit edildi. Araştırmaya göre, farklı sosyo-ekonomik sınıflardan gelen çocukların arasında öğrenme çıktılarında bir uçurum olduğu gözüküyor. Sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı gruplardan gelen çocuklar ile daha iyi imkanlara sahip olanlar arasındaki öğrenme farkı 18 aya yükselmiş durumda. Araştırmada dezavantajlı çocuklar ile daha iyi imkânlara sahip çocuklar arasındaki eşitsizliğin Covid-19 pandemisi sürecinde çok daha derinleştiği tespit edildi. Sosyal eşitsizliklerin 2011 ve 2018 yılları arasında sürekli azaldığı göz önünde bulundurulduğunda bu durumun pandemi süreciyle birlikte tersine döndüğü görülüyor. Örneğin; beş yaşındaki öğrencilerin 2019 yılında akranlarından 4.2 ay geride olduğu görülürken bu oran 2022 yılında 4,8 ay olarak değişiyor. 

 

Dezavantajlı öğrencilerin okul kademelerinin değişmesiyle eşitsizlik boyutunun da artış gösterdiği ifade ediliyor. Araştırma sonucunda ulaşılan bulgulara göre dezavantajlı öğrencilerin dezavantajlı olmayan öğrencilerden geride kalma oranları; ilkokulun sonunda 12,2 ay iken, ortaokulun sonunda 22,7 aya ulaşıyor. Araştırma eğitimdeki eşitsizliklerin artmasının en önemli sebebi olarak pandemi sürecinde okul kapanmaları yüzünden çocukların eğitimde kitlesel bir duraksamaya uğramaları olduğunu gösteriyor. Bu konudaki çözümler için ise siyasi partilere ve politika yapıcılara çağrı yapılıyor. 

Kaynak için buraya tıklayın.

İki Nokta

Kitap tanıtımı, biyografi, araştırma raporu, değerlendirme ve inceleme yayınları ile bölgesel veya küresel ölçeklerde güncel ya da yapısal sorunlar.