Dünyadan:
Eğitim Gündemi

03 KASIM - 10 KASIM 2023

03 KASIM

Japonya, Yükseköğretim Kurumlarına Yeni Bir Soluk Getirme Planlarını Açıkladı

Japonya, yükseköğretim sektörünü canlandırarak iş gücü sıkıntısını ve yaşlanan nüfusunu ele alıyor. Başbakan Fumio Kishida liderliğindeki hükûmet, 2033 yılına kadar 400.000 uluslararası öğrenciyi ülkeye çekmeyi, seçkin üniversitelerin finansmanını artırmayı ve yabancıların ikamet ve çalışma izinlerindeki kısıtlamaları hafifletmeyi planlıyor. Bu stratejiyle, Japonya, rekabetçi küresel eğitim pazarındaki konumunu güçlendirmeyi ve azalan doğum oranına ve yaşlanan iş gücüne karşı koymayı amaçlamaktadır. Ülke, son on yılda doktora adaylarında %20'lik bir düşüşle karşı karşıya ve bu durum doktora öğrencileri dağılımında Japonya'nın küresel payını etkiliyor. Bu düşüş, eğitim seviyesinden bağımsız olarak sınırlı iş beklentilerine ve maaşlardaki dengesizliklerle birleştiğinde akademik hedefleri daha az çekici hale getiriyor. Akademik çevrede cinsiyet dengesizliğinden de söz edilebilir. Bunun nedeni kısmen Japonya'nın istihdam sisteminin bireysel becerilerden ziyade grup uyumuna öncelik vermesi nedeniyle kadınların terfi oranlarının düşüklüğüdür.

Araştırma çıktısını artırmak için Japonya, Ivy League benzeri bir sistem oluşturmak amacıyla üniversitelere yatırım yapıyor. Ana lehdarı Tōhoku Üniversitesi olan 10 trilyon Yen'lik bir fon da bu yatırımlara dahil edildi. Bu finansman, genç yetenekleri çekmeyi ve yenilikçi araştırmaları desteklemeyi amaçlamaktadır. Ek olarak, ruh sağlığı hizmetlerini iyileştirme ve üniversite desteklerini artırmaya yönelik planlamalar da yapılmaktadır. Çoğu araştırma ve öğretim geleneksel olarak Japonca yapıldığından, hükûmet dil bariyerlerini de ele almaktadır. İngilizce eğitim veren kurslarının sayısını artırmak ve küresel yetenekleri ülkeye çekmek için İngilizce iletişime teşvik çabaları devam etmektedir.

Japonya'nın stratejisi, Güney Kore ve Tayvan'daki çalışmalarla yüksek benzerlik gösteriyor. Bu hükûmetler de uluslararası öğrenci sayısını artırmaya ve özellikle STEM alanlarında burslar da dahil olmak üzere daha fazla destek sağlamaya çalışmaktadır. Bu girişimler, demografik zorluklara ve ekonomik kalkınma ihtiyacına bölgesel bir cevabı yansıtmaktadır.

Kaynak için buraya tıklayın.

İki Nokta

Kitap tanıtımı, biyografi, araştırma raporu, değerlendirme ve inceleme yayınları ile bölgesel veya küresel ölçeklerde güncel ya da yapısal sorunlar.