Dünyadan:
Eğitim Gündemi

25 HAZİRAN - 2 TEMMUZ 2024

27 HAZİRAN

Yapay Zekâ Kullanarak Cevaplanan Sınavlar Daha Yüksek Not Alıyor

Yapay zekâ üzerine yapılan bir araştırma, yapay zekâ kullanarak soruları yanıtlayan öğrencilerin sınavlardan daha yüksek not aldığını ortaya çıkardı. Deneyimli değerlendiricilerin bile yapay zekâ tarafından üretilen cevapları tespit etmekte zorlandığını gösteren bu çalışma, üniversiteler ve yükseköğretim kurumları için akademik bütünlük konusundaki endişeleri artırdı.

Reading’s School of Psychology and Clinical Language Sciences’dan Dr. Peter Scarfe ve ekibi, yaptıkları araştırma kapsamında ChatGPT-4’ü kullanarak sınav sorularına cevaplar üretti ve bunları 33 öğrenci adına sundu. Araştırmadan habersiz olan uzmanların sınav kağıtlarını değerlendirmesinin ardından elde edilen sonuçlar, birçok lisans psikoloji modülü için sunulan cevapların yüzde 94’ünde yapay zekâ kullanımının tespit edilmediğini ve ortalama olarak gerçek öğrenci gönderimlerinden daha yüksek notlar aldığını ortaya koydu.

Dr. Scarfe, araştırmanın bulgularının eğitim kurumları için önemli bir uyarı niteliğinde olduğunu belirterek, “Çalışmamızdaki veriler, yapay zekâ tarafından üretilen cevapları tespit etmenin çok zor olduğunu gösteriyor” dedi.

Araştırmayı Journal Plos One’da makale olarak yayınlayan Dr. Scarfe, yapay zekanın özellikle ilk ve ikinci yıllarda çok iyi performans gösterdiğini belirterek, yapay zekanın gelişmesi ve daha sofistike hale gelmesi ile eğitim sektörünün de yapay zekaya uyum sağlaması ve güncellenmesi gerektiğini kaydetti.

Üniversitelerin, eğitimi geliştirmek için yapay zekanın yeni normalini nasıl benimseyeceklerini anlamaya odaklanmaları gerektiğini vurgulayan Dr. Scarfe, “Çalışmamız, yapay zekanın eğitim değerlendirmelerinin bütünlüğünü nasıl etkileyeceğini anlamanın uluslararası öneme sahip olduğunu gösteriyor. El yazısı sınavlara tamamen geri dönmemiz gerekmeyecek, ancak küresel eğitim sektörü yapay zekanın karşısında evrim geçirecek” dedi.

Çalışmanın ortak yazarı Prof. Etienne Roesch, “Öğrencilerin yapay zekayı nasıl kullanmaları gerektiğini ve çalışmalarında yapay zekanın rolünü nereye kadar kabul edeceğimizi kararlaştırmamız gerekiyor. Aynı durum, toplum genelinde güven krizini önlemek için yapay zekanın diğer yaşam alanlarında daha geniş kullanımı için de geçerlidir” ifadesinde bulundu.

Kaynak için buraya tıklayın.

İki Nokta

Kitap tanıtımı, biyografi, araştırma raporu, değerlendirme ve inceleme yayınları ile bölgesel veya küresel ölçeklerde güncel ya da yapısal sorunlar.