Avustralya’da Üniversite Personeli İşten Çıkarılmayla Karşı Karşıya
Avustralya’da federal hükümetin önerdiği uluslararası öğrenci kontenjanı nedeniyle üniversite personeli işten çıkarılma tehditleriyle karşı karşıya kaldı. Geçen ay parlamentoya sunulan taslak yasa, eğitim bakanına yeni uluslararası öğrenci kayıtları için bir üst sınır belirleme yetkisi verecek.
Sydney Üniversitesi, yasa tasarısı ile alakalı yaptığı açıklamada yabancı öğrenci kayıtlarındaki herhangi bir kesintinin çok zararlı dolaylı sonuçlara yol açacağını belirtti. Melbourne Üniversitesi yetkilileri ise kotaların önümüzdeki yıl yıkıcı iş kayıplarına ve ders iptallerine yol açacağını duyurdu. La Trobe Üniversitesi’nin yeni atanmış rektörü Theo Farrell, uluslararası öğrenci kotası nedeniyle üniversitedeki önemli açığın fakültelere bildirildiğini ve ders, konu ve personel kesintisini içeren ders optimizasyonunu uygulamaya başladıklarını söyledi.
University of Wollongong (UoW) sözcüsü, federal hükümetin göç reformlarının UoW dahil tüm Avustralya üniversiteleri için pek çok zorluk getirdiğini belirtirken, yükseköğretim sözcüsü Senatör Mehreen Faruqi, üniversitelerin fon kesintilerini ve hükümet desteğinin eksikliğini personeli işten çıkarmak ve dersleri kesmek için bir bahane olarak kullandığını dile getirdi.
Konu ile alakalı açıklama yapan ulusal eğitim birliği olan National Tertiary Education Union (NTEU) başkanı Dr. Alison Barnes, üniversite yönetimlerinin göç politikalarını üniversite personeli ve öğrencilerini tehdit etmek için bir bahane olarak kullanmasından derin endişe duyduğunu söyledi. Barnes, “Rektörlerin işten çıkarma önerileri hem çok erken sunulmuş bir teklif, hem de üniversite personelinin zaten aşırı iş güvencesizliği ile başa çıkmak zorunda kaldığı bir zamanda tamamen zalimce bir muamele,” ifadesinde bulundu.