Çocukların Uyku Düzeni Akademik Başarılarını Nasıl Etkiliyor?
ABD’deki Colorado State Üniversitesi’nin yeni bir araştırması, düzenli ve yeterli uykunun öğrencilerin öğrenme ve gelişimi üzerindeki önemini bilimsel olarak kanıtlıyor. Araştırma, 5 ila 9 yaşlarındaki 94 çocuğun uyku düzenlerini takip etti ve beyin yapılarındaki değişiklikleri analiz etmek için MRI taramaları kullandı. Bulgular, hafta içi yeterli uyku almayan öğrencilerin beyinlerinin temporal, frontal ve parietal korteks bölgelerinde daha ince bir yapı ve amigdala hacminde azalma olduğunu gösteriyor. Bu bölgeler dil, davranış ve duygusal işleme ile ilişkilidir.
Rapor, yetersiz uykunun çocukların beyin yapısını ve duygusal işleme devrelerini etkileyebileceğini ortaya koyuyor. Araştırmacılar, uyku düzenlerinin iyileştirilmesinin çocukların beyin ve bilişsel gelişimi ile mental sağlıklarını desteklemek için etkili bir yol olabileceğini vurguluyor.
Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi’nin 2022 yılında yaptığı başka bir araştırma, çocukların yüzde 34’ünün düzenli uyku problemleri yaşadığını ve mental sağlık sorunları olan çocukların yüzde 72’sinin uyku sorunları yaşadığını ortaya koyuyor. Sosyal medya ve akıllı telefonlar, çocukların uyku düzenlerini en çok etkileyen faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. Özellikle akıllı telefonların “alarm saati” bahanesiyle yatak odalarında tutulması, sosyal medya ve oyun gibi dikkat dağıtıcı unsurlar nedeniyle uyku kalitesini düşürüyor.
Okullar, doğrudan öğrencilerin uyku düzenini kontrol edemese de, öğrenci ve ailelere uyku düzeninin önemi hakkında bilgi vererek farkındalık yaratabilir. Araştırma bulgularının erken yaşlarda ailelere sunulması, çocukların sağlıklı uyku alışkanlıkları kazanmasında önemli bir adım olabilir. Ebeveynlerin, telefonları geceleri çocukların yatak odasından uzak tutmaları ve pozitif uyku rutinlerini desteklemeleri, öğrencilerin akademik başarıları ve zihinsel sağlıkları için kritik bir önlem olabilir.