Dünyadan:
Eğitim Gündemi

16 OCAK - 23 OCAK 2024

17 OCAK

Çocuklar Ekrandan Değil Kitaptan Daha İyi Öğreniyorlar

Son yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) öğrenciler arasında okuma puanlarında yaşanan gerileme, gazete manşetlerinin, eğitimcilerin ve bürokratların dikkatini çekti. ABD Eğitim Bakanlığı tarafından Haziran ayında yayınlanan anket sonuçlarına göre 2019-2020 Covid-19 etkili okul yılından bu yana 13 yaşındaki çocukların metin anlama becerileri ortalama dört puan düştü. Ülkede en kötü performans gösteren öğrencilerin sonuçları, ulusal çalışmanın ilk defa yapıldığı 1971 yılında kaydedilen okuma becerisi seviyesinin dahi altına düştü. Öğrencilerdeki bu düşüş politikacılar tarafından Covid-19 ve sonucunda ortaya çıkan kapanmaya bağlandı. 

Pek çok kişi Covid-19 sonrası kapanmayı temel bir neden olarak gösterirken, uzmanlar çocukların kitapları ekran üzerinden okumalarının ortaya çıkardığı sonuçlar konusunda sessiz kalındığına dikkat çekiyor. Uzmanlar “Ortaokul okuryazarlığının düşüşünün arkasındaki asıl suçlu ne bir virüs, ne bir sendika lideri, ne de uzaktan öğrenme ise ne olabilir?” sorusunu yöneltiliyorlar. 

Columbia Üniversitesi’nden nörobilimcilerin yakında yayınlanacak, çığır açan bir çalışması ise konu hakkında “daha derin okuma” için bir metni kağıt üzerinde okumanın, ekranda okumaya göre daha avantajlı olduğunu ortaya koydu. 10 ila 12 yaşları arasında 59 çocuktan oluşan bir örneklem kullanan Dr. Karen Froud liderliğindeki bir araştırma ekibi, her iki formatta da orijinal metinleri okuyan çocukların beyin tepkilerindeki değişiklikleri analiz etmelerine izin veren elektrotlarla dolu saç ağları kullanarak ve çocukların beyin tepkilerini inceledi. Çalışma sonucunda Froud, baskı ve dijital medyada sunulan metinlere verilen beyin tepkilerinde farklılıklar olduğunu ve yazılı metinlerin dijital metinlere göre daha derin anlamsal kodlama gösterdiğini ifade etti. Froud ve ekibi, araştırma sonuçlarına dikkatlice yaklaşarak, sınıf uygulamaları ve müfredat için kesin tavsiyelerde bulunmaktan kaçınırken; Norveçli bilim insanı Anne Mangen gibi birçok sosyal bilimci, kağıt üzerinde okumanın anlama ve hatırlama açısından üstünlüğüne dair makale ve raporlar yayınlamaya devam ediyor.

Kaynak için buraya tıklayın.

İki Nokta

Kitap tanıtımı, biyografi, araştırma raporu, değerlendirme ve inceleme yayınları ile bölgesel veya küresel ölçeklerde güncel ya da yapısal sorunlar.