Güney Kore’de Eğitimcilere Karşı Şiddete Yeni Mevzuat ile Çözüm Aranıyor
Güney Kore’de eğitimciler, çocuk istismarıyla suçlanma korkusundan dolayı öğrencilerin saldırılarına sessiz kalıyor. Geçtiğimiz ay, Güney Kore’de bir ilkokulda bir öğrencinin müdür yardımcısına tokat attığı bir video sosyal medyada viral oldu. Güney Kore merkezli Jeonbuk Öğretmenler Birliği tarafından yayımlanan görüntülerde, üçüncü sınıf öğrencisinin, okuldan kaçmasını engellemeye çalışan müdür yardımcısına saldırıp, sözlü olarak hakaret ettiği görüldü. Müdür yardımcısı, elleri arkada durarak pasif bir şekilde saldırıya maruz kalırken, öğrencinin okuldan kaçmayı başardığı bildirildi.
Konu ile alakalı açıklama yapan Güney Kore Öğretmenler Federasyonu’nun öğretmen hakları direktörü Kim Dong-seok, “Bazı insanlar, ‘Neden çocuğun ellerini tutup durdurmuyor?’ diye sorabilir. Bu tür yorumlar, gerçeği anlamadıklarını gösteriyor” dedi. Güney Kore’deki öğretmenlerin genellikle öğrenciler ve ebeveynler tarafından sessizce istismar edildiğini söyleyen Dong-seok, çoğu vakanın ise misilleme korkusu nedeniyle bildirilmediğine dikkat çekti.
Hükümet verilerine göre, Güney Kore’de Ocak 2018 ile Haziran 2023 arasında yaklaşık 100 devlet okulu öğretmeni öğrenci ve velilerden gelen baskı ve şiddetle intihar etti. Bu trajik ölümler, ülke genelindeki eğitimcilerin haklarını koruyacak önlemler talep eden dokuz haftalık protestolara yol açtı. Bu kapsamda oluşturulan yeni mevzuatta artık eğitimciler çocuk istismarıyla suçlandıklarında daha fazla soruşturma ve delil beklenecek. Bununla birlikte, ebeveynler tarafından yapılan şikayetler ve davalar artık öğretmenlerin değil, müdürlerin sorumluluğunda olacak ve ebeveynlere artık öğretmenlerin kişisel bilgileri verilmeyecek.