ABD ve Çin Arasındaki Bilimsel İş Birliğinde Hızlı Düşüş
Cambridge, Massachusetts merkezli Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu’nun yayımladığı “Bilim Etrafında Duvar İnşa Etmek: ABD-Çin Gerilimlerinin Uluslararası Bilimsel Araştırmalara Etkisi” başlıklı yeni raporuna göre, 2016 yılında Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesinden bu yana, ABD ile Çin arasındaki bilimsel iş birliğinde belirgin bir düşüş yaşandı.
Wharton School Profesörü Britta Glennon ve çalışma arkadaşlarının bilimde uluslararası iş birliğinin jeopolitik gerilimlerden nasıl etkilendiğini incelediği araştırmaları sonucu yazılan rapora göre, ABD’de doktora yapan Çinli öğrencilerin sayısı 2016-2019 yılları arasında yüzde 16 azaldı. Çin’deki araştırmacıların ABD kaynaklı bilimsel çalışmalara olan atıfları yüzde 4-6 oranında düşerken, Trump’ın başlattığı ve Çinli bilim insanlarını hedef alan “Çin Girişimi” ABD’deki Çinli araştırmacıların üretkenliğinde yüzde 2, etkili yayın üretiminde ise yüzde 6 azalma yaşanmasına neden oldu.
Trump’ın akademik ve endüstriyel casusluğu önleme gerekçesi ile başlattığı “Çin Girişimi”, birçok Çinli bilim insanının da ABD’de çalışmaktan vazgeçmesine yol açtı. FBI’ın 2020’de Çin ile ilgili her 10 saatte yeni bir karşı istihbarat vakası açtığı bildirilirken, bu gerilimlerin sonucunda, ABD’deki üniversitelerde çalışan Çinli bilim insanlarının sayısında azalma yaşandı. Uzmanlar, mevcut durumun ABD’nin bilimsel ve yenilikçi potansiyelini olumsuz etkileyebileceği ve her iki ülkenin bilimsel toplulukları ve araştırma üretkenliği üzerinde ciddi etkilerinin olabileceği konusunda uyardı.