Dünyadan:
Eğitim Gündemi

25 EYLÜL - 5 EKİM 2024

25 Eylül

David Geary: Öğrenmek Neden Zor ve Bunu Kolaylaştırmanın Yolları

David Geary, öğrenme biliminde önemli bir yere sahip olan birincil ve ikincil bilgi teorisiyle, insanların biyolojik olarak “birincil” becerileri (dil öğrenme, yüz tanıma gibi) doğal olarak geliştirdiğini, ancak matematik ve okuma gibi “ikincil” becerilerin yapılandırılmış eğitimle öğrenilmesi gerektiğini açıklıyor. Bu becerilerin evrimsel olarak beynimizde “yerleşik” olmadığını, bu nedenle öğrenme sürecinde beynimizin dikkat, motivasyon ve çalışma belleği gibi bilişsel süreçlere ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.
Geary’nin teorisi, akademik öğrenme süreçlerini daha verimli hâle getirmek için okulların nasıl stratejik yaklaşımlar geliştirebileceğine dair önemli ipuçları sunuyor. Öğrenmenin zorluklarını anlamanın ve bu süreçleri kolaylaştıracak yapılar oluşturmanın, öğrencilerin modern dünyada başarılı olabilmeleri için kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Geary’e göre, okullar öğrencilerin akademik beceriler kazanması için yapılandırılmış eğitim ortamları oluşturmalı. Bu, öğrencilerin doğal yollarla öğrenemeyecekleri bu tür becerileri tekrar ve uygulama yoluyla geliştirmelerini sağlıyor. İkincil bilgilere ilgi ve merak uyandırmak için stratejiler geliştirilmeli, çünkü öğrenciler bu konulara doğuştan merak duymayabilirler. Bilişsel yük teorisi kullanılarak öğrenme materyalleri küçük parçalara bölünmeli ve öğrencilerin bu materyalleri daha kolay kavraması sağlanmalı.

Kaynak için buraya tıklayın.

İki Nokta

Kitap tanıtımı, biyografi, araştırma raporu, değerlendirme ve inceleme yayınları ile bölgesel veya küresel ölçeklerde güncel ya da yapısal sorunlar.