Dünyadan:
Eğitim Gündemi

23 EKİM - 29 EKİM 2024

25 Ekim

Dijital Alışkanlıklar Motor ve Dil Gelişimini Olumsuz Etkiliyor

 

Berlin’de yapılan yeni bir araştırma, dijital medya kullanımının çocuk ve gençlerin motor ve dil gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ortaya koydu. 2013 ve 2023 yılları arasında incelenen verilere göre, Almanya’da motor bozukluk belirtileri gösteren gençlerin oranı yüzde 3’e çıkarken, dil gelişim bozukluğu oranı ise yüzde 8,6’ya yükseldi.

Araştırma gençlerin sosyal medyada kısa formatlarda içerik tüketiminin ayrıntılara dikkat etme ve genel bir bakış açısı kazanma yeteneklerini azalttığını, dil becerisini ise olumsuz etkilediğini gösterdi.

Almanya’nın önde gelen sağlık sigorta şirketlerinden KKH-Allianz’ın (Kaufmännische Krankenkasse), Forsa Araştırma Enstitüsü’ne yaptırdığı araştırmaya göre, gençlerin yaklaşık beşte biri, dijital hizmetleri sorunlardan kaçmak veya bir şeyleri kaçırmama hissiyle kullanıyor.

Araştırma verilerine göre, Almanya’daki 12-19 yaş arası gençlerin yüzde 93’ü her gün sosyal medyada zaman geçirirken, yüzde 85’i ise TikTok, Instagram ve Snapchat gibi sosyal medya platformlarını günde birkaç kez kullanıyor.

Katılımcıların yüzde 79'u, başkalarının paylaştığı içerikleri sadece göz ucuyla takip ederken, yorum yapma veya paylaşma gibi etkileşimlerden kaçınıyor. Öte yandan, yüzde 38'i her gün en az bir gönderiye yanıt verirken, sadece yüzde 15'i kendi içeriklerini günlük olarak paylaşıyor.

Araştırma, teknolojinin gençlerin günlük hayatının vazgeçilmez bir parçası haline gelmesinin, sosyal medyada zorbalığın artmasına da katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.

Kaynak için buraya tıklayın.

İki Nokta

Kitap tanıtımı, biyografi, araştırma raporu, değerlendirme ve inceleme yayınları ile bölgesel veya küresel ölçeklerde güncel ya da yapısal sorunlar.