Filipinler’de Eğitimde Sosyal ve Duygusal Becerilere Odaklanan Yeni Yaklaşım
Filipinler Eğitim Bakanlığı, K-12 eğitim müfredatında ruh sağlığı girişimlerini geliştirmek için duygusal ve sosyal becerilere odaklanan bir öğrenme modelini geliştiriyor. Sivil toplum kuruluşu ChildFund Philippines tarafından geliştirilen sosyal ve duygusal öğrenme modeli olan Sosyal Duygusal Öğrenme (SEL) her öğrencinin yaşam hedeflerine ulaşmak için ihtiyaç duyduğu temel sosyal ve duygusal becerileri öğretmeyi hedefliyor.
ChildFund eğitim uzmanı Marlene Floresca, SEL’in insanlık ve dostluk gibi değerlerin geliştirilmesi ile birlikte, çocuklardaki güven duygusunu da geliştirerek sosyal ilişkilerine olumlu katkı sağlayacağını ifade etti. Floresca, SEL modelinin öğrencilere öz farkındalık, öz yönetim, sorumluluk, çalışkanlık, kişilerarası beceriler ve şefkat olmak üzere altı temel SEL becerisini kazandırarak, sosyal ve duygusal anlamda kendilerini geliştirmeye yardımcı olacağına dikkat çekti. Eğitim Bakan Yardımcısı Dexter Galban ise, yeni programın sadece müfredat açısından değil, okullara sunulan destek hizmetleri açısından önemli olduğunu belirtti. “Özellikle ruh sağlığı programımızı hızla genişlettiğimiz bu dönemde, bu sadece öğrenciler arasındaki zorbalığı azaltmayacak, aynı zamanda öğrencilerin, K-12 eğitimlerini tamamladıktan sonra iş piyasasına girerken kritik beceriler kazanmalarına yardımcı olacak” diyen Galban, SEL modelinin sadece bireysel değil, toplumsal anlamda da pek çok katkısı olduğunu belirtti.
2022-2023 eğitim yılında, sosyal zorbalık bin 742 vaka, siber zorbalık bin 137 vaka ve cinsiyete dayalı zorbalık 590 vaka olmak üzere toplam 7 bin 742 fiziksel zorbalık vakasının kaydedildiği Filipinler’de, öğrenciler arasındaki zorbalığın, daha büyük sınıf boyutlarına ve ekonomik olarak dezavantajlı geçmişe sahip kamu okullarında daha yaygın olduğu kaydedildi. Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın 2022 çalışması sonucunda yayımlanan raporda da, üç Filipinli öğrenciden birinin haftada en az bir kez zorbalığa maruz kaldığı, cinsiyet bazında ise kız öğrencilerin yüzde 43’ünün ve erkek öğrencilerin yüzde 53’ünün ayda birkaç kez zorbalığa maruz kaldığı ortaya çıktı.