İngiltere’de Genç Sığınmacılar Eğitim Mağduriyeti Yaşıyor
Refugee Education UK (REUK) ve Bell Foundation tarafından yapılan bir araştırmaya göre, İngiltere’de 14-17 yaş arasındaki birçok genç sığınmacı, okullara zamanında kayıt yaptırmadığı için eğitim sistemine entegre olamıyor. Bu durum, gençleri izolasyon, zihinsel sağlık sorunları ve istismar riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Araştırmada, özellikle okullarda yeterli yer olmaması, sığınmacıların ani yer değiştirmeleri ve okulların dil desteği sağlama konusundaki endişeleri, gençlerin eğitime erişimini engelleyen ana faktörler arasında gösteriliyor. Ayrıca, okulların yıl içinde yeni gelen öğrencileri kabul etme konusunda, bu öğrencilerin başarı tabloları üzerindeki olası olumsuz etkilerinden dolayı tereddüt ettikleri ortaya çıktı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Bell Foundation Direktörü Diana Sutton, okulların bu konuda “hazırlıksız ve desteklenmemiş” hissettiklerini ve mevcut politikaların yetersiz olduğunu ifade etti. REUK Genel Müdürü Catherine Gladwell ise, hükümete yeni çocuk refahı yasasına sığınmacı ve mülteci çocukları da dahil etmesi çağrısında bulundu. Gladwell, eğitimin genç mülteciler için dönüştürücü bir etkiye sahip olduğunu ve entegrasyon, refah ve anlamlı bir gelecek için anahtar rol oynadığını vurgulayarak, mevcut eğitim sisteminin birçok mülteci genç için bu fırsatı sunamadığını belirtti.
İngiltere Eğitim Bakanlığı ise bu sorunla ilgili olarak, “Okul devamsızlığı ulusal bir salgın haline geldi ve bunu ele almak hükümetimizin en öncelikli konusudur,” açıklamasında bulundu. Bakanlık yetkilileri, yerel yönetimlerin okulda olmayan çocukları tespit etme ve eğitime geri kazandırma görevlerine vurgu yaparken, yeni çocuk refahı yasasının yerel yönetimlerin okul dışındaki çocukların kayıtlarını tutmasına katkıda bulunacağını ifade etti.