Enstitü Sosyalde 4 hafta süreyle devam eden Üretken Yapay Zekâ Öğretmen Eğitimleri, gerçekleştirilen sertifika töreniyle tamamlandı.
Öğrenme süreçlerini iyileştirmeye ve eğitimde yenilikçi çözümler üretmeye katkıda bulunmayı amaçlayan bu eğitim programı, alanında yetkin mühendisler ve eğitim alanında çalışan akademisyenler tarafından hazırlandı. Eğitimde “yapay zekâ ve öğrenme ilişkisi”, “dijitalleşmiş öğretim”, “yapay zekâ ve etik” gibi temalara yer verildi. Eğitimler, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi öğretim üyesi ve Enstitü Sosyal araştırmacılarından Doç. Dr. Turgay Öntaş, Özyeğin Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cenk Demiroğlu, Milli Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulu Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Deveci, Havelsan Strateji Takım Yöneticisi Dr. Erol Yücel ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuba Nur Umut’un katkılarıyla gerçekleşti.
Eğitimlerin ilk iki haftası Turgay Öntaş, Cenk Demiroğlu ve Muhammet Deveci’nin sunumları ile tamamlandı. Sunumlarda yapay zekânın farklı uygulama alanları ve bu alanların eğitim ile entegrasyonuna değinildi. Yapay zekâ uygulamalarından daha verimli çıktılar alabilmek için komut yazımı ve nasıl etkin ders içeriği hazırlanabileceği üzerinde duruldu.
Üretken Yapay Zekâ Eğitimleri’nin üçüncü haftasında Havelsan Strateji Takım Yöneticisi Dr. Erol Yücel bir sunum gerçekleştirdi. Yücel, günümüzde öğrenme kaynaklarının artmasıyla birlikte öğretmenlerin sadece bilgi sağlayıcı değil, aynı zamanda bu bilgiyi yönlendiren ve öğrencilere yol gösteren bir rehber olmaları gerektiğini vurguladı. Öğretmenlere, yapay zekâyı kullanarak öğrencilerin bireysel eksikliklerini tespit etme ve kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sunma konusunda pratik örnekler sundu. Öğrencilere eksikliklerine göre ödev olarak yapay zekâ tarafından özel olarak üretilen soruları verebileceklerini belirtti. Ayrıca sınav verilerini yapay zekâ ile analiz edip öğrencilere uygun öğrenme stratejileri geliştirmeleri konusunda da önerilerde bulundu.
Yücel, yapay zekânın eğitimdeki potansiyeli ve öğretmenlerin bu teknolojileri etkin bir şekilde kullanabilmesi için uygulamalı örnekler paylaştı. Bilgi temelli düşünebilmenin ve veri temelli karar verebilmenin öğretmenlerin mesleki başarısına nasıl katkı sağlayabileceği üzerinde durdu. Eğitime yapay zekâyı entegre etmenin ve öğrencilerin bireysel öğrenme ihtiyaçlarına uygun çözümler geliştirmenin önemini vurguladı.
Eğitimin son haftasında Tuba Nur Umut, yapay zekâ ve etik konusu üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Umut, yapay zekâ teknolojilerinin eğitimde kullanılmasıyla ortaya çıkabilecek çeşitli etik sorunları ayrıntılı olarak ele aldı. Bu sorunlar arasında, dijital eşitsizliğin artması, veri güvenliği ve gizliliği ile ilgili ihlallerin çoğalması, uygun olmayan içeriklerin her yaş grubuna sınırsızca ulaşabilmesi gibi risklere dikkat çekti.
Umut’un sunumunda, yapay zekâ sistemlerinin insanın özerkliğine ve yeteneklerinin gelişimine olan etkileri de tartışıldı. Yapay zekâ kullanımına ilişkin etik ilkeler ve bu ilkelerin nasıl uygulanabileceği üzerinde yoğunlaşıldı. Üretken yapay zekânın akademik dürüstlüğe uygun kullanımı, yapay zekâ sistemlerinin ürettiği bilginin eleştirel değerlendirmeden geçirilmesi gerektiği ve çevreye duyarlı, güvenilir yapay zekâ inşa etme politikalarının benimsenmesine değinildi. Umut, yapay zekâ teknolojilerinin insanlığa katkı sağlarken aynı zamanda etik değerlere uygun bir şekilde kullanılması gerekliliğini vurguladı. Umut’un sunumunda yapay zekâ teknolojilerinin sadece teknik yönlerinin değil, aynı zamanda etik boyutlarının da anlaşılması gerekliliğine dikkat çekildi.
Üretken Yapay Zekâ Öğretmen Eğitimleri’nin kapanış programında, eğitimi tamamlayan öğretmenlere sertifikaları dağıtıldı. Programda, öğretmenler eğitimin içeriğine ve okul ortamında uygulanabilirliğine ilişkin genel değerlendirmelerde bulundu.
Enstitü Sosyal, bu eğitim programlarıyla sadece yapay zekânın daha etkili kullanımını değil, öğretmenlerin dijital çağın gereksinimlerine uygun olarak donanım kazanmasını hedefliyor. Bu doğrultuda Enstitü Sosyal, yapay zekâ teknolojilerinin pedagojik yaklaşımlarla entegrasyonunu sağlayarak eğitim-öğretim süreçlerine katkı sağlamayı hedefleyen çalışmalar yapmaya devam edecek.