Okul Gelişim Programı

Nedir?

Enstitü Sosyal eğitim alanında ortaya koyduğu her çalışmada ve yürüttüğü her araştırmada “öğrenme merkezli” bir yaklaşıma ve bakış açısına sahiptir. Bu yaklaşım ve bakış açısı ile Türkiye’de ve dünyada çocukların yaş ve gelişimlerine uygun tam öğrenme hedefi Okul Gelişim Programının odağını oluşturmakta ve araştırma, eğitim ve izleme çalışmalarında okul iklimini dönüştürmek amaçlanmaktadır. Okul Gelişim Programı bu iklimin oluşturulması için tasarlanmış somut bir girişim ve etkisi ortaya düzenli aralıklarla konulacak bir müdahale programıdır.  Programda okulu bütünlüklü değerlendirmek ve başta öğrenciler olmak üzere öğretmenler ve yöneticiler için geliştirici bir program yapılandırarak ihtiyaca uygun çözümler geliştirmek hedeflenmektedir. Programının odağında adil ve verimli bir öğrenme ortamını ve felsefesini oluşturmak vardır. Bu çerçevede program kapsamında matematik gelişim alanı, söz varlığı ve dil gelişim alanı, sosyal duygusal ve manevi gelişim alanı programın merkez öğrenme alanlarını oluşturmaktadır. 

Neyi hedefler?

Okul Gelişim Programının temel hedefi okullarımızın öğrencilere üst düzey öğrenme becerilerini kazandırmaları ve onlara ilham oluşturacak eğitim tasarımlarını oluşturmaktır. Program kapsamında merak ve irade becerileri geliştirilerek öğrencilerin bilgi ile ilişkilerinin güçlendirilmesi ve kalıcı öğrenmenin sağlanması hedeflenmektedir. 

Hedef kitlesi kimlerdir? 

Okul Gelişim Programının hedef kitlesi K12 düzeyindeki tüm okullar; bu okullarda eğitim gören tüm öğrenciler, eğitim veren öğretmenler ve okul yöneticileridir. 

Öğrenmenin Nörobiyolojisi Öğretmen Kampının Amacı, Yöntemi ve Eğitim Mekânı

Kampta gerçekleşecek eğitimler ve atölyelerle öğretmenlerin öğrenme süreçlerine dair derin bir anlayış ve kalıcı öğretim yöntemleri geliştirmesi hedeflenmektedir. Öğrenmenin altında yatan biyolojik, nörolojik ve psikolojik mekanizmaları anlamak, bireysel farklılıkları göz önünde bulundurarak eğitim süreçlerini daha zengin, çeşitli  ve bilimsel temellere dayanan bir yaklaşımla yürütmelerini sağlamak amaçlanmaktadır. 

Öğrenmenin Nörobiyolojisi Öğretmen Kampı bütün kademelerdeki öğretmenlere yöneliktir. 

Eğitimler Enstitü Sosyal’de gerçekleştirilecektir.

Programın içeriğinde öğretmenlerin etkin katılım göstereceği, etkileşimli uygulamalarda aktif rol alacakları ve yansıtıcı uygulamaları deneyimleyecekleri bir eğitim metodu tercih edilecektir. 

Programa Seçim 

  • Niyet mektubu (250 kelime): Bu programa neden başvurduğunu ve amacının ne olduğunu belirten bir metin yazması istenir.
  • Adayın yaşı, deneyimi ve görev yaptığı okul göz önünde bulundurularak eğitim sonunda optimum etkiyi oluşturabilecek öğretmenler tercih edilecektir. 

Program Süreci ve Takvimi 

Son başvuru tarihi 23.10.2024'tür. Başvuru sonuçları 27.10.24 günü ilan edilir. Eğitimler 11 - 12 - 13 Kasım günleri 10.00 - 16.00 saatleri arasında olacak şekilde tasarlanmıştır. 

Katılım Koşulları ve Sertifikasyon

  • Programa Milli Eğitim Bakanlığı okullarında öğretmen olarak görev yapan adaylar başvuru yapabileceklerdir. 
  • Adaylar oluşturulacak kurul tarafından yapılacak değerlendirme sonunda programa kabul edileceklerdir. 
  • Sertifika alınabilmesi için eğitimlerin yüzde 80’ine katılım gerekmektedir. 
  • Kişilerin sertifika alabilmesi için eğitimlere etkin katılımı ve son değerlendirme uygulamasına girerek geçerli puanı alması beklenmektedir. 

ÖĞRENMENİN NÖROBİYOLOJİSİ ÖĞRETMEN KAMPI PROGRAMI 

Alan

Konu

Tanım

Süre-Tarih-Eğitimci

Program Tanıtımı Oryantasyon 

Tanışma ve grup etkinlikleri

 

10.00 - 11.30

11 Kasım 2024

İpek Coşkun Armağan 

Beyin ve Öğrenme I 

Öğrenmenin Moleküler, Hücresel temelleri

Bu ders, sinir sistemimizin moleküler ve hücresel düzeyde nasıl çalıştığını inceleyerek, öğrenme ve belleğin arkasındaki süreçleri anlamayı amaçlar. Sinir ağlarının işleyişi, öğrenmenin nasıl kaydedildiği ve hatırlamanın nasıl mümkün olduğu ele alınacaktır.

12.00 - 13.30

11 Kasım 2024

Muhammed İkbal Alp

Beyin ve Öğrenme II 

Yapısal organizasyon ve fonksiyonel ağlar

Beyin nasıl öğrenir? Sorusunu yanıtlamak üzere günümüz nörobiliminin bellek ve öğrenme hakkındaki verileri tartışılacaktır. Özellikle beynin hafıza ile ilgili yapısal organizasyonu ve güncel fonksiyonel ağlar yaklaşımları gözden geçirilecektir.

14.30 - 16.00

11 Kasım 2024

Lüftü Hanoğlu

Öğrenmede Dil ve Diğer Bilişsel İşlevler

Dil becerilerinin öğrenme üzerindeki etkisi ve öğrenmeyi destekleyici bilişsel stratejiler

Eğitimde dil ve bilişsel süreçlerin öğrenmeye nörobiyolojik etkileri, dil gelişimi, dil bozuklukları ve sosyal etkileşimlerin rolü ele alınacaktır. 

10.00 - 11.30

12 Kasım 2024

Zeynep Temel

Psikolojide Kalıcı Öğrenme ve Hafıza

Hafıza türleri, hatırlama stratejileri, kalıcı öğrenmenin psikolojik temelleri

Uzun yıllardır yapılan davranışçı öğrenme araştırmaları ile son dönem bilişsel ve nörobilimsel öğrenme çalışmaları incelenecektir. Öğrenme ve bellek alanındaki güncel araştırmalar, ilgi çekici deneyler ve bellek bozuklukları üzerine yapılan çalışmalardan bahsedilecektir.

12.00 - 13.30

12 Kasım 2024

Erol Yıldırım

Film Gösterimi ve Analizi 

Lucy filminin izletilmesi ve film analizi

 

14.30 - 16.00

12 Kasım 2024

İpek Coşkun Armağan

Özel Öğrenme Güçlüğü

Öğrenme güçlükleri 

Bu eğitimde, öğrenme güçlüğü olan öğrencilerdeki dikkat ve bellek sorunları ele alınacak, bu sorunları hafifletmeye yönelik egzersizler ve stratejiler sunulacaktır.

10.00 - 11.30

13 Kasım 2024

Mevhibe Sarıcaoğlu

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu 

&

Beslenme ve Beyin

DEHB'nin nörobiyolojik temelleri ve öğrenme beslenmenin DEHB ve öğrenme süreçleri üzerindeki etkileri

Bu eğitim, DEHB'nin nörobiyolojisi, beyin sağlığı ve öğrenmeye etkisi üzerine odaklanır. Ayrıca, beslenmenin zihinsel performansı ve öğrenme kapasitesini nasıl desteklediğinden de bahsedilecektir.

12.00 - 13.30

13 Kasım 2024

Nagehan Mantar

&

Beyza Tağraf

Kitap Analizi ve Tartışması

Belleğin Peşinde kitabının analizi ve tartışması

 

14.30 - 16.00

13 Kasım 2024

İpek Coşkun Armağan

 

Başvur

İki Nokta

Kitap tanıtımı, biyografi, araştırma raporu, değerlendirme ve inceleme yayınları ile bölgesel veya küresel ölçeklerde güncel ya da yapısal sorunlar.

$(document).ready(function() { });