Evde, okulda, ulaşımda, gündelik hayatta… Müzakere her yerde, müzakereciler zirvede!
Türkiye Müzakere Zirvesi-Öğrenci Eğitimleri Başlıyor!
Türkiye’nin 81 ilinden öğretmenlere ve öğrencilere yönelik, müzakere konusunda farkındalık oluşturmak ve bu eğitim yaklaşımı ile öğrencilerin duygu farkındalığı, duygu düzenleme, çatışma yönetimi ve çatışma çözümü noktasında beceri geliştirmelerine katkı sağlamak ve belli bir noktaya kadar bu becerileri içselleştirebilmelerini sağlamak adına Türkiye Müzakere Zirvesi - Öğrenci Eğitimleri ile kapsamlı bir eğitim modülü hazırlanmıştır.
Türkiye Müzakere Zirvesi-Öğrenci Eğitimleri
7 Nisan - 3 Mayıs tarihleri arasında lise öğrencilerinin katılacağı “Temel Düzey Müzakere Becerileri” eğitimi düzenlenecektir. Bu eğitimler Zoom üzerinden gerçekleşecektir. Eğitimler öğrencilere verilen teorik bilgileri ve bu bilgileri deneyimleyebilecekleri yapay zekâ destekli simülasyonları içermektedir.
“Günlük hayatımızda ve eğitim hayatımızda müzakerenin yeri, Müzakere, uzlaşı, pazarlık, mutabakat ve münazara kavramları, Temel müzakere esasları (ZOPA ve BATNA kavramları), Çıkar ve pozisyon odaklı müzakere yaklaşımları, Etkili müzakere teknikleri (iletişimde ses tonunu doğru kullanmak), Kazan-kazan odaklı çözüm üretebilmek, Müzakerelerde adalet ve objektif kriterlerin kullanımı” başlıklarından oluşan bu eğitimin sonunda öğrenciler,
- Müzakerenin günlük yaşam ve eğitim bağlamındaki önemini açıklayabilir ve bu bağlamlarda müzakere becerilerini kullanmanın faydalarını değerlendirebilir.
- Müzakere, uzlaşı, pazarlık, mutabakat ve münazara kavramlarını tanımlayabilir ve bu kavramların farklılıklarını örneklerle açıklayabilir.
- ZOPA (Anlaşma Alanı) ve BATNA (En İyi Alternatif) kavramlarını açıklayabilir ve müzakere süreçlerinde stratejik olarak nasıl kullanılacağını gösterebilir.
- Çıkar odaklı ve pozisyon odaklı müzakere yaklaşımlarını karşılaştırabilir ve farklı durumlarda bu yaklaşımların avantajlarını ve dezavantajlarını değerlendirebilir.
- Etkili müzakere tekniklerini (örneğin, ses tonunu doğru kullanma) uygulayarak iletişimlerini güçlendirebilir ve karşı tarafla daha etkin bir şekilde etkileşim kurabilir.
- Tarafların ihtiyaçlarını ve çıkarlarını gözeterek kazan-kazan odaklı çözüm önerileri geliştirebilir ve bu yaklaşımları uygulamalı durum senaryolarında gösterebilir.
- Müzakerelerde adalet ve objektif kriterleri kullanarak sürdürülebilir ve taraflarca kabul edilebilir çözümler oluşturabilir.
Değerlendirme
Eğitimlerin tamamlanmasından sonra, öğrencilerin yazılı değerlendirme aşaması başlayacaktır. Değerlendirmeler öğrencilerin problem tanımlama, problem değerlendirme ve alternatif çözüm yolları üretme becerilerine yönelik olacaktır. Bu değerlendirme sonucunda başarılı olan 100 öğrenci Türkiye Müzakere Zirvesi'ne katılmaya hak kazanacaktır.
Zirveye katılan öğrenciler, farklı illerden akranlarıyla olacak şekilde gruplara ayrılacaktır. Beş kişiden oluşacak bu gruplar zirvenin ilk bölümünde, yarı final müzakere simülasyonunda yarışacaktır. Finale çıkan 10 grup, ikinci bölümde final müzakere simülasyonunda yarışacak ve zirve programının sonunda kazanan 5 gruba (25 öğrenci) ödülleri takdim edilecektir.
Zirve ve Ödüller
Öğrencilerin ve onlara eşlik eden öğretmenlerinin ağırlanacağı Zirve Enstitü Sosyalde gerçekleşecektir. Haziran ayında yapılması planlanan Zirve kapsamında öğrenciler, müzakere simülasyonlarında eğitim süresince öğrendikleri teknikleri ve becerileri uygulama fırsatı bulacak, müzakere alanında uzman isimlerle bir araya geleceklerdir.
Zirve, müzakereler sonunda kazanan takımların ödüllerinin takdim edilmesi ile sonlanacaktır.