Enstitü Sosyal, 26 Nisan’da Türkiye ve Asya İlişkileri Çalıştayı düzenledi. Çalıştay, Asya-Pasifik alanında çalışan öğretim üyelerinin, öğrencilerin ve Türkiye’de aynı alanda faaliyet gösteren dil ve kültür merkezi temsilcilerinin katılımıyla tamamlandı. Çalıştayda Türkiye ve Asya ilişkileri, özellikle Türkiye’deki Asya çalışmaları merkezleri ve Türkiye dışındaki Türkoloji çalışmaları merkezlerinin faaliyetleri üzerinden ele alındı.
Enstitü Sosyal Toplum Araştırmaları Koordinatörü Selçuk Aydın’ın moderatörlüğünde gerçekleşen çalıştayda, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinden Prof. Dr. Gürol Baba, Türkiye’nin Asya politikaları ve bu bağlamda akademisyenlerin bölgesel ilişkilerin geliştirilmesine nasıl katkıda bulunabileceğine ilişkin sunumunu gerçekleştirdi. Ardından, aynı üniversiteden Öğr. Gör. Dr. Alaeddin Tekin, Asya ülkelerinde Türkoloji çalışmalarının tarihi gelişimini ele aldı; mevcut akademik kadroları, programları ve yürütülen araştırmaları analiz etti. Enstitü Sosyal Araştırmacısı Murat Yaş ise Türkiye’de üniversitelerde Asya çalışmaları alanında yetişmiş insan gücünü, üniversitelerin sunduğu programları ve gerçekleştirilen akademik toplantıları istatistiksel verilerle destekleyerek ele aldı.
Boğaziçi Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Hale Eroğlu Sağer, üniversite bünyesinde Asya çalışmaları alanındaki akademik çalışmaların tarihini, yüksek lisans programlarını, bu alanda sunulan dersleri, mezun öğrencilerin durumunu ve gerçekleştirilen akademik toplantıları kapsayan detaylı bir değerlendirme yaptı. Prof. Dr. Gürol Baba, Türkiye’deki üniversitelerin ve uzmanların Asya çalışmaları alanında görünürlüğünün artırılması için, uluslararası ve saygın dizinlerde yayın yapmanın önemine dikkat çekti.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bölge Çalışmaları Enstitüsü Doktora Öğrencisi Yalın Akçevin, çalıştayın farklı üniversitelerden uzmanları bir araya getirmesinin önemine değindikten sonra Asya çalışmaları alanında bir iletişim ağı eksikliğine ve Türkiye’nin Asya ülkelerine ait önde gelen kültür ve dil derneklerinin sunduğu imkânlardan yararlanmadığına dikkat çekti. Prof. Dr. Gürol Baba da özellikle İstanbul ve Ankara’daki üniversitelerde Asya çalışmaları merkezleri arasındaki iletişim ve iş birliği eksikliğinin üzerinde durdu ve ortak çalışmaların verimliliğini artırmak için öncelikle bir iletişim ağı kurulmasını önerdi. Murat Yaş, Türkiye’deki üniversitelerde hızla artan Asya çalışmalarına odaklanan merkezler ve lisansüstü programlara dikkat çekerek, her yıl belirli aralıklarla düzenlenecek konferanslarda farklı üniversitelerden uzmanların bir araya gelmesinin önemi üzerinde durdu.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Usame Furkan Yüksel, kendi deneyimlerinden yola çıkarak, özellikle bölgeye dair veriye dayalı çalışmaların yorumlanmasında bölge uzmanlarıyla yapılacak tartışmaların verinin daha iyi yorumlanmasına katkı sağlayacağına dikkat çekti. Bilkent Üniversitesinde Asya çalışmaları üzerine yüksek lisans yapan Pelin Dengiz, Asya çalışmaları alanındaki akademik etkinliklerin genellikle sınırlı, bağımsız ve yeterince duyurulmadan gerçekleşmesinin bir sorun olduğuna dikkat çekerek, öğrencilerin bu alanda çalışmaya yönelmesinde kişisel ilgilerinin önemli olduğunu vurguladı.
Enstitü Sosyal, Türkiye’nin Asya-Pasifik ile olan ilişkilerinin geliştirilmesine, bölge uzmanlarını, araştırmacıları ve alanla ilgili profesyonelleri bir araya getirerek, akademik iş birliklerinin teşvik edilmesi yoluyla katkıda bulunmayı hedefliyor.