Enstitüden Haberler

Enstitü Sosyalde Okul Yöneticileri Eğitimi Tamamlandı

Enstitü Sosyal, okul yöneticilerine yönelik 9 hafta süren bir eğitim gerçekleştirdi. Okul Gelişim Programı (OGEP) kapsamında düzenlenen bu eğitim, akademisyenler ve deneyimli yöneticiler tarafından hazırlandı.

Eğitimde “okul ikliminde öğrenme merkezlilik”, “iletişim becerileri, hitabet ve temsiliyet”, “okul yönetiminde optimizasyon”, “çatışma çözümü ve müzakere”, “kaliteli geri bildirim kültürü”, “öğrenme merkezli yönetim”, “okul finansmanının yönetimi ve verimlilik” ve “stratejik yönetim becerileri” temaları ele alındı. Eğitimler, Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan, Enstitü Sosyal araştırmacılarından Dr. Sinan Ertemel, İTÜ Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Bilgi, Yönetim Danışmanı Mehmet Yücel Atış ve özel sektörde yöneticilik yapan Sedat Sönmez’in katkılarıyla gerçekleşti.

Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan, okul yöneticilerinin veli-öğretmen-öğrenci ilişkilerinde yaşayabilecekleri sorunları vakalar üzerinden ele aldı. Armağan, ilk olarak başarılı bir müzakere sürecinde öne çıkan ögeleri aktardı. Müzakerede “dil”, “duygu”, “düşünce”, “davranış” ve “değer” olarak açıkladığı “5D”nin önemine dikkat çekti. Her bir başlık altında müzakere sürecinde dikkat edilmesi gereken noktaları vurguladı. Eğitimin uygulama kısmında, okul ortamında ortaya çıkabilecek kriz durumlarını içeren vakalar yöneticilerle paylaşıldı. Her bir vakaya dair okul yöneticilerinin müdahale planları dinlenerek olası alternatif yaklaşımlar birlikte değerlendirildi. Okul yöneticilerinin birbirlerine verdikleri geri bildirimlerin ardından müdahale planları “5D” göz önünde bulundurularak yeniden yapılandırıldı. Tüm yöneticilerin vakalarına dair paylaşımlarının ardından eğitim tamamlandı. 

Bir diğer eğitimde Mehmet Yücel Atış, okul yöneticilerine doğru iletişim kurma şekli ve yöntemlerine dair önemli katkılar sundu. Atış, "iletişim becerileri, hitabet ve temsiliyet" konularında bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Ana hedefin öğrencinin öğrenme çıktılarının olduğu bir anlayışta, bütçenin, idari işlerin ve diğer değişkenlerin nasıl yönetileceği konusunda da değerli bilgiler verdi. Protokol, veli, öğretmen ve öğrenci ile doğru iletişim kurma yöntemlerini anlatarak okul iklimini korumanın ve geliştirmenin önemine dikkat çekti. 

Enstitü Sosyal araştırmacısı Dr. Sinan Ertemel verdiği eğitimde, okul finansmanının yönetimi ve verimliliği konusunu ele aldı. Okul bazlı bütçelemede okul yöneticilerinin görev, yetki ve sorumluluklarına değinen Ertemel, okul bütçelerinin işlevleri ve ilkelerinden bahsetti. Okul bütçesinin yönetimine ilişkin yasal dayanakları, bütçe hazırlama adımlarını ve bütçe krizlerinin nasıl ortaya çıkıp, nasıl önlenebileceğini aktardı. Ayrıca, okul bütçe planlaması ve uygulamalarına dair strateji önerilerinde bulundu. Ertemel, okul yönetiminde genellikle göz ardı edilen, ancak okul yönetiminin en kritik unsurlarından biri olan bütçe yönetimi konusunda yöneticilere ileri okuma yapmaları için bir okuma listesi paylaşarak sunumunu tamamladı.

Kamu ve özel sektörde, eğitim başta olmak üzere farklı alanlarda uzun yıllar yöneticilik yapan Sedat Sönmez, “okul yönetiminde optimizasyon” konusunu ele aldı. Sönmez, okul yöneticileri ile birlikte günlük hayatta ve okul yönetiminde kullanılan optimizasyon kavramını somut örnekler ile açıkladı. Okul yöneticilerinin okulların eksik ve iyi yönlerini tespit etme ve bu tespitlere uygun planlama yapmaları gerektiğine dikkat çekti. Okul yöneticisinin, bürokratik işlerin ötesinde, okulda öğrenmeyi ve öğrenme çıktılarını merkeze alması gerektiğini ifade etti. Sönmez, bu süreçlerin etkin bir şekilde yönetilmesine yönelik stratejiler sunarak eğitimi tamamladı.

Serdar Bilgi ise eğitimde okul yöneticilerinin idari görevlerinin yanı sıra öğretmen ve öğrencilere rehberlik yapma görevinin önemine değindi. “Kaliteli geri bildirim kültürü” konusunu anlatan Bilgi, geri bildirim tekniklerinden, geri bildirimin zamanlaması ve sıklığından bahsetti. Okul yöneticilerinin, yardımcılarını ve öğretmenlerini iyi tanımaları gerektiğini, böylece geri bildirim verirken kendilerini doğru ifade edebileceklerini söyledi. Etkin bir geri bildirimin spesifik, teşvik edici, davranış veya performansa yönelik olmasını ve geri bildirimin sadece sorunları değil çözüm önerilerini de içermesi gerektiğine dikkat çekti. Bilgi, yöneticilerin, çalışanların güçlü yönlerine odaklandıklarında zümre başkanları ve müdür yardımcıları arasında doğru eşleştirmeler yaparak projeleri daha verimli ve etkili bir şekilde yürütülebileceğini belirtti.

Enstitü Sosyal, “okul yöneticileri eğitimleri” ile okul yöneticilerinin mesleki gelişimine katkıda bulunmayı ve eğitim kurumlarında öğrenme merkezli bir okul iklimi oluşturmayı amaçlıyor. 

 

İki Nokta

Kitap tanıtımı, biyografi, araştırma raporu, değerlendirme ve inceleme yayınları ile bölgesel veya küresel ölçeklerde güncel ya da yapısal sorunlar.