Enstitüden Haberler

Enstitü Sosyal ve İstanbul Medipol Üniversitesi SABİTA Sinirbilim Araştırmaları Merkezi iş birliğiyle düzenlenen “Öğrenmenin Nörobiyolojisi Öğretmen Kampı”, 11-13 Kasım tarihlerinde Enstitü Sosyalde gerçekleştirildi. Kamp boyunca, öğretmenlerin öğrenme süreçlerinin biyolojik ve nörolojik temellerini anlamalarını destekleyen sunumlar yapıldı ve bu bilgilerin eğitim yaklaşımlarına nasıl entegre edilebileceğini göstermek için uygulama örnekleri paylaşıldı. Etkinlikte, öğrenme ve öğretme süreçlerine bilimsel bir perspektiften yaklaşılması amacıyla hem teorik hem de pratik çalışmalar yürütüldü.

 

Kamp, Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan’ın açılış konuşmasıyla başladı. Ardından Dr. Muhammed İkbal Alp, Öğrenmenin Moleküler ve Hücresel Temelleri başlıklı sunumuyla öğrenmenin fizyolojik ve biyolojik altyapısına ışık tuttu. Günün devamında, Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu, öğrenmenin gerçekleşmesi için devreye giren yapısal organizasyon ve fonksiyonel ağlar konusunu ele aldı.

Kampın ikinci günü, Nöropsikolog Fatma Betül Ercan’ın rehberliğinde Lucy filminin sinir bilim açısından analiziyle başladı. Etkinliği, Doç. Dr. Erol Yıldırım’ın “Hafıza Türleri, Hatırlama Stratejileri ve Kalıcı Öğrenmenin Psikolojik Temelleri” başlıklı dersi takip etti.

Üçüncü gün, Dr. Mevhibe Sarıcaoğlu’nun Öğrenme Güçlüğü Olan Öğrencilerde Dikkat ve Bellek Sorunları sunumuyla devam etti. Ardından Dr. Nagihan Mantar ve Diyetisyen Beyza Targaf, DEHB’nin nörobiyolojik temelleri ile öğrenme ve beslenme ilişkisini ele aldı. Kamp, Dr. Zeynep Temel’in Dil Becerilerinin Öğrenme üzerindeki Etkisi ve Öğrenmeyi Destekleyici Bilişsel Stratejiler konulu sunumuyla sona erdi.

Kamp boyunca, öğrenmenin nörobiyolojik temellerinin anlaşılmasının yanı sıra, beynin çalışma mekanizmasına dair eğitimde yaygın olarak kabul gören fakat bilimsel açıdan gerçekliği olmayan bilgiler (nöromitler) de ele alındı. Kamp ile, eğitime yaklaşımın, bilimsel gerçeklerle çelişen bu mitlerden arındırılabilmesi ve yeniden şekillendirilebilmesi için öğretmenlere farkındalık kazandırılması ve uygulamalı çözümler sunulması hedefleniyor.

Katılımcılar, öğretmenler ile sinir bilimcilere yönelik ortak bir eğitim ve tartışma zemini sunan eğitim programından oldukça memnun kaldıklarını dile getirdiler. Enstitü Sosyal ve İstanbul Medipol Üniversitesi SABİTA Sinirbilim Araştırmaları Merkezinin iş birliği ile, öğrenme ve nörobiyoloji ilişkisini ele alan etkinlikler devam edecek.

İki Nokta

Kitap tanıtımı, biyografi, araştırma raporu, değerlendirme ve inceleme yayınları ile bölgesel veya küresel ölçeklerde güncel ya da yapısal sorunlar.