Enstitü Sosyalde, 20 Aralık 2024’te Okul Gelişim Programı Öğrenci Atölyeleri kapsamında ilkokul 4. sınıf öğrencilerine yönelik Kelimelerin Serüveni Atölyesi düzenlendi. Çiğdem Tavkul rehberliğinde gerçekleşen atölyede çocukların günlük hayatta sık kullandıkları kelimelerin tarihsel gelişimleri ve doğayla nasıl bağlantılı oldukları oyunlar ve etkinliklerle anlatıldı.
Tavkul, Kelimelerin Serüveni Atölyesi’ne, “kelime” kelimesinin etimolojisiyle başladı. “Kelime”nin etkisi, gücü ve anlamına dikkat çekip, konuşurken güzel kelimeler seçerek konuşmanın önemini vurguladı. “Anadil” kelimesiyle Kaşgarlı Mahmud’un Dîvânu Lugâti’t-Türk eseriyle Türkçenin köklü geçmişine vurgu yaparak eserin Türk tarihi ve kültürü açısından önemine değindi. Tavkul, “ög, ögsüz, ogul”, “aile, alak, alaka” ve “topluluk, toplum, topuk, top” kelime öbekleri arasındaki ilişkileri aile ve toplumsal bağlar kavramları üzerinden ele aldı.
Atölyenin uygulama bölümünde Tavkul, öğrencilerle arıcılık temalı bir etkinlik yaparak insan, aile, yuva, vatan ile arı, koloni, kovan, arılık arasındaki benzerlikleri vurguladı; arılardan alınacak ilginç dersler aktardı.
Enstitü Sosyalde öğrenme merkezli olma ve tam öğrenme hedefimizin bir parçası olarak deneyimsel eğitimi teşvik etmeyi ve ekolojik farkındalık kazandırmayı amaçlayan atölyeler devam edecek.