Enstitü Sosyal olarak 8 Nisan 2025’te öğretmenler, uzman akademisyenler ve eğitim bilimcilerin katılımıyla Ulusal İlkokul Matematik Standartları Şûrası düzenledik. Şûra’da araştırmacılarımız “Ulusal İlkokul Matematik Standartları” çalışması kapsamında belirledikleri ilkokul matematik standartlarının sunumu ve analizini yaptılar.
Bu çalışmada, ilkokuldan mezun olan öğrencilerin hangi matematiksel bilgi ve becerilere sahip olması gerektiğini temel ve ileri düzeyde açıkça tanımladık. Hazırladığımız standartlar, “Sayılar ve Nicelikler – İşlemlerden Cebirsel Düşünmeye”, “Nesnelerin Geometrisi”, “Veriye Dayalı Araştırma” ve “Olayların Olasılığı” gibi temalar çerçevesinde 4 ana başlık altında yapılandırıldı.
Standartlar, öğrencilerin ortaokula geçişte gerekli donanımı edinmesini, öğretmenlerin sınıf içi farklılaştırılmış öğretim yapabilmesini, ve ölçme-değerlendirme süreçlerinde daha nesnel ve anlamlı araçlar kullanabilmesini hedeflemektedir.
Neden standartlar?
Bugün Türkiye'de ilkokul seviyesinde öğretmenler, öğrencilerini mezun ederken “hangi matematiksel yeterlilikleri kazandırmış olmalıyım?” sorusuna net bir cevap bulmakta zorlanabiliyor.
Biz bu boşluğu doldurmak üzere yola çıktık.
Enstitü Sosyal olarak, öğretmenlerin sahada yaşadığı güçlükleri dikkate alarak, hem uluslararası müfredatları hem de Türkiye’nin yeni Maarif Modeli’ni esas alarak ölçülebilir, uygulanabilir ve geliştirilebilir bir matematik standartları seti oluşturduk. Bu standartlar sadece öğrenciler için değil; öğretmenler, eğitim yöneticileri ve politika yapıcılar için de yol gösterici niteliktedir.
Görüşünüz bizim için değerli
Bu çalışma ile sahadaki tüm paydaşlara kulak vermek istiyor ve standartları sahadaki tüm paydaşlarla birlikte oluşturulması gereken bir ortak akıl süreci olarak görüyoruz.
Siz de katkı sunun.
İlkokullarda matematik içeriği ve süreçleri alanında hangi standartların olması gerektiğine dair düşüncelerinizi öğrenmek istiyoruz.