“İki Nokta Buluşmaları” serisinin bu haftaki konuğu, siyaset bilimci, akademisyen Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün oldu. Öğün, küresellik, yerlilik, tarihsel bilinç ve toplumsal yapılar üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.
Küreselleşme ve yerlilik gibi “büyülü” kavramların, insan zihninde nasıl farklı algılar yarattığını vurgulayan Öğün, sermayenin küreselleşmesiyle birlikte insanın derin bir mahrumiyet dönemi yaşadığını belirtti. “Küreselleşen sermaye oldu, insan değil.” diyen Öğün, bu çelişkilerin farkında olmadan küreselleşme ve yerlilik kavramlarını anlamanın imkânsız olduğunu ifade etti. Bu kavramları anlamak için insan zihninin arındırılması gerektiğine dikkat çeken Öğün, arınmış bir zihinle yolumuzu aydınlatacak en önemli rehberin tarih olduğunu vurguladı.
Küresellik kavramının tarihsel bağlamını açıklayan Öğün, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuşatıcı ve kapsayıcı özelliklerini vurguladı. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş dönemine dair önemli tespitlerde bulunan Öğün, Osmanoğulları’nın diğer beyliklerden farklı olarak yalnızca dışarıya açılmakla kalmadığını, aynı zamanda içsel bir büyüme anlayışı benimseyerek köklerine sıkı sıkıya bağlı kaldığını belirtti. Öğün, bu büyümenin sadece coğrafi değil, kültürel, sosyal ve ekonomik anlamda da bir derinleşme süreci olduğunu ifade etti: “Kuruluş döneminde Osmanoğulları, beyliklerin en küçüğü olmasına rağmen ufuk arayışında farklı bir yola girmiştir. Kendini sürekli büyütmüş, genişlemiş bir hikâye yaratmıştır. Bu büyüme, sadece dışa doğru bir genişleme değil, aynı zamanda içine alma, kapsayıcı bir büyüme anlayışıdır. Kendi özünü kaybetmeden başkalarını da içine alarak, şişmek yerine köklenerek büyümüştür. Böyle bir büyüme, ancak rahat, komplekssiz bir bakış açısıyla mümkündür.” Osmanlı’nın bu tutumunun ekümenik olduğunu belirten Öğün, Türk toplumunun bu kapsayıcılığa ve genişlemeye Avrupa’dan daha yatkın olduğunu vurguladı. Bu sebeple küreselleşmenin ve yerliliğin bir bütün olduğunu ve bunun da Osmanlı zamanında başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini belirtti.
Söyleşi, soru-cevap bölümü ile sona erdi. Enstitü Sosyal, Lisansüstü Çalışmalar Kütüphanesi’nde, dinleyicilerin aktif katılımıyla söyleşi formatında gerçekleştirdiği İki Nokta Buluşmaları ile, alanında uzman isimler ile farklı disiplinlerden araştırmacıları, öğrencileri ve ilgilileri bir araya getiriyor.