Enstitüden Haberler

“İki Nokta Buluşmaları” serisinin bu haftaki konuğu, teknoloji ve işsizlik konularındaki öngörüleri ile dikkat çeken Kemal İnan oldu. Söyleşide, İnan’ın, özellikle insanlık tarihinin önemli kırılma anları ve teknolojinin bu sürece etkisi üzerine yaptığı tespitleri ön plana çıktı.

İnan, konuşmasına “Eksen Çağı” kavramını anlatarak başladı. İnsanların birbirinden habersiz, fakat benzer felsefi sorularla uğraşmaya başladığı bu dönemde, özgür irade probleminin Batı düşüncesindeki önemini vurguladı. Bu sorunun, tarihten günümüze kadar birçok düşünür tarafından ele alındığını ifade eden İnan, bilgi toplumuna geçişin de bu sorunsalın bir parçası olarak karşımıza çıktığını belirtti.

Söyleşide ayrıca, bilginin doğası ve değerine dair derinlemesine bir tartışma yapıldı. Kamu ekonomisinin farklı alanlarını açıklayan İnan, bilginin bu alanlardaki rolünü sorguladı ve bilginin hangi alanlarda ne şekilde değer kazandığına dair fikirlerini paylaştı. Özellikle, insan sermayesi ve deneyime dayalı bilginin, kamu ekonomisi açısından özgün bir kaynak olduğuna dikkat çekti. Bu tür bilginin kaydedilemez, depolanamaz ve bir başkasına aktarılması zor bilgi türlerinden olduğunun altını çizdi. İnan, bu durumu örneklendirirken “Bisiklete binmeyi öğrenmek gibi mühendislik sistemleri tasarlamak da sadece bireyin kendi deneyimiyle kazanılır ve ancak kişinin bedenine öğretilir,” ifadelerini kullandı. 

Antik Yunan’dan günümüze kadar gelen episteme ve techne ayrımına da değinen İnan, epistemenin kanıtlanmış bilgi olduğunu, technenin ise zanaatkârlıkla ilgili pratik bilgi türü olarak öne çıktığını belirtti. Epistemenin, analitik düşünme ve teorik modelleme ile ilişkili olduğunu söyleyen İnan, technenin uygulamalı deneyim ve becerilere dayandığını ifade etti. Bu iki bilgi türünün, Sanayi Devrimi’nin başlangıcında kritik bir rol oynadığını ifade eden İnan, teknolojik gelişmelerin, bilimsel bilginin sistematik yapısı ile pratik becerilerin birleşimi sayesinde gerçekleştiğini vurguladı. 

Enstitü Sosyal, Lisansüstü Çalışmalar Kütüphanesi’nde, dinleyicilerin aktif katılımıyla söyleşi formatında gerçekleştirdiği İki Nokta Buluşmaları ile, alanında uzman isimler ile farklı disiplinlerden araştırmacıları, öğrencileri ve ilgilileri bir araya getiriyor. 



İki Nokta

Kitap tanıtımı, biyografi, araştırma raporu, değerlendirme ve inceleme yayınları ile bölgesel veya küresel ölçeklerde güncel ya da yapısal sorunlar.