İki Nokta Buluşmaları'nda Coşkun Aral'ı Ağırladık
Enstitümüzde bu hafta (7 Ağustos) İki Nokta Buluşmaları’nda savaş muhabiri, foto muhabiri ve belgesel yapımcısı Coşkun Aral’ı ağırladık. Coşkun Aral, "Medya ve Etik" başlıklı söyleşisinde toplumsal kriz anlarını, gazetecilik deneyimleri üzerinden sahada gördüğü toplumsal olaylar, medyaya yansıyanlar ve gözlemledikleri ile aktardı.
Lübnan, Filistin, İran, Irak, Afganistan, Kuzey İrlanda, Çad ve Kamboçya gibi şiddetli çatışmalar, savaş ve doğal afetlere bağlı olarak insani krizlerin yaşandığı bölgelerde uzun yıllar savaş muhabiri ve fotoğrafçı olarak bulunan Aral’a, özellikle 7 Ekim sonrası Gazze'de İsrail'in soykırım amaçlı aralıksız saldırılarına bağlı olarak hayatın her alanında yaşanan trajedinin bir gün biteceğine dair şu sözleri aktardı: “Filistin’deki katliam, bu soykırım bitecek, bu kesin. Ama bundan sonraki Filistin nasıl olacak, bunu düşünmek lazım. Bu, buradan oraya bir şeyler götürmekle olmaz. Akıl, bilim, vicdan ve hukuk… Bunları İslam Dünyası’nda egemen kılarsak her şey değişir.”
Savaş ve çatışma bölgelerindeki deneyimlerine ilişkin etik unsurlara değinen Aral, "İmha ettiğim fotoğraflar bile var. Ben oraya tanık olarak gidiyorum. ‘Bir insan öldürülürken insan mı kurtarırsınız, fotoğraf mı çekersiniz?’ sorusunu çok sorulur. Savaşta ölme ve öldürme içgüdüsüne girdiğiniz zaman insan aklı ön planda değildir. O anlarda ne yapacağınızı bilemezsiniz." diyerek içinde bulunduğu ikilemli anları aktardı.
Özellikle kriz anlarında, halkın haber üretiminde ve dağıtımında rol oynadığı “Vatandaş Gazeteciliği” kavramına da değinen Coşkun Aral, vatandaş gazeteciliğini, “vatandaş muhabirliği” olarak gördüğünden bahsetti. Vatandaş gazeteciliğinin iyileştirilebilmesi için “Vatandaş haberi getirsin; fakat gelen her haberin iyi bir filtrasyona ihtiyacı var. Haberde iyi bir editörün olması gerekir çünkü bilginin, istismar aracı olarak kullanılması en tehlikelisi.” sözlerini dile getirdi.
Enstitü Sosyal Lisansüstü Çalışmalar Kütüphanesi’nde düzenlenen İki Nokta Buluşmaları’nda, dinleyicilerin aktif katılımıyla alanında uzman isimler, farklı disiplinlerden araştırmacılar, öğrenciler ve ilgililer ile bir araya geliyor.