Eğitim, toplum ve ekonomi odaklı politika önerileri geliştirmek için araştırma ve eğitimler yapmak hedefiyle kurulan bir düşünce kuruluşu olan Enstitü Sosyal, İki Nokta Buluşmaları’nda bu hafta (14 Kasım) Prof. Cemil Hee Soo Lee’yi ağırladı. Güney Kore’de Türkoloji çalışmalarının önde gelen isimlerinden olan, Türk kültür tarihi, Osmanlı-Doğu Asya ilişkileri, Kore ve Japonya’da İslam’ın yayılması gibi konularda akademik çalışmalarıyla tanınan Cemil Hee Soo Lee, “K-Pop Kültürünün Doğuşu ve Dünyaya Yansımaları” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.
Lee, Güney Kore kültürünün küresel popülaritesine atıfta bulunan bir kültürel fenomen olarak Hallyu olarak tanımlandırılan, Kore Dalgası’nın 1990’lı yılların ilk yarısında önce Asya ülkelerinde pembe diziler aracılığı ile kadınlar arasında etkili olduğunu ifade etti. Lee, 1988 Seul Olimpiyatları ile Kore’de demokratik reformların artması ile bir dizi kablo TV ve uydu kanalının açıldığına, ticari yayıncılığın geliştiğine ve bu durumun büyük şirketlerin sermayesinin kültür endüstrisine katılımını teşvik ettiğine dikkat çekti. Ardından özellikle, akılda kalıcı melodiler, senkronize dans rutinleri ve görsel açıdan çarpıcı müzik videoları ile tanınan pop müzik grupları ile Hallyu’nun etkisinin Doğu Asya dışına çıkarak Orta Doğu (Kuzey Afrika dahil), Latin Amerika, Doğu Avrupa, Rusya ve Orta Asya’ya yayıldığını ve 2000’li yıllar itibarıyla ise Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve Okyanusya’ya da ulaştığını belirtti.
Lee, Hallyu’nun başarısının özellikle hem yerel hem küresel özelliklerine sahip olması, hem de Doğu ile Batı’nın popüler kültür öğelerinin melezleşmesine dayandığını ifade etti. Lee, Kore hayran kültürünün Türkiye’de yayılması ile ilişkili olarak “K-pop’un Türkiye’de popülerleşmesi, Türkiye ve Kore’nin yüzyıllara dayanan dostluk geçmişinin doğal bir yansımasıdır. Kore kültürünün bu kadar sevilmesi ve yaygınlaşması, bir anda değil, uzun yıllara dayanan bir ilginin sonucu olarak ortaya çıkmıştır.” değerlendirmesini yaptı.
2021 yılında Türkiye’de Hallyu üzerine gerçekleştirdiği bir anket çalışmasının sonuçlarını paylaşan Lee, Türkiye’de Hallyu hayranlarının daha çok 30-33 yaş arası kadınlardan oluştuğunu, tüketici ürünleri açısından kozmetik ve webtoon ürünlerinin en popüler kategoriler olduğunu söyledi.
Enstitü Sosyal, Lisansüstü Çalışmalar Kütüphanesi’nde, dinleyicilerin aktif katılımıyla söyleşi formatında gerçekleştirdiği İki Nokta Buluşmaları ile, alanında uzman isimler ile farklı disiplinlerden araştırmacıları, öğrencileri ve ilgilileri bir araya getiriyor.