Enstitü Sosyal, uzun vadeli bir proje olarak planlanan Kent Çalışmaları Toplantıları’nın ilkini “Kent ve Çocuk” başlığıyla 7 Mayıs’ta gerçekleştirdi. Yuvarlak masa toplantısına kamu, özel sektör ve sivil toplum temsilcilerinin yanı sıra mimar, sosyolog, çocuk gelişimci, eğitimci, akademisyen gibi farklı mesleklerden uzman isimler katıldı. Toplantıda kent yaşamına ilişkin sorunlar; barınma ve konut, ulaşım, güvenlik, sosyal etkinlikler, çocuk yoksulluğu, mahallelerin dönüşümü ve okulların çocuklar için sundukları alanlar vb. başlıklar etrafında ele alındı. Bu kapsamda şehirlerin yapıları, imkânları ve mimari tasarımları ile sosyalizasyon kapasiteleri, kentli ailelerin sahip olduğu dinamikler ve kent kültürü gibi konular bir arada tartışıldı.
Kent ve Çocuk Yuvarlak Masa Toplantısı, “Çocuk dostu şehirler mümkün müdür?” sorusuyla başladı. Kentlerde “insan dostu” yapılanma ile toplumsallaşmanın yakın ilişkisine vurgu yapıldı. Katılımcılar tarafından çocukların parklarda oynamadıkları ve giderek daha fazla dijital bağımlılığa sahip oldukları, sosyal ilişkilerin seyrekleştiği kentlerde oyun alanlarının da işlevsiz kaldığı belirtildi. Aynı zamanda sağlıklı bir kent yaşamında fiziksel imkânların belli bir altyapı sağlamasına karşın kent kültürünün diğer bir deyişle “kentlileşmenin” belirleyici rolüne vurgu yapıldı. Çocukların kentsel yaşamda yaşadıkları güven ve korku sorununun oldukça yaygın olduğu ifade edilerek, ebeveynlerin sosyal ilişkilere teşvikinin çocukların toplumsal güven duygusunu destekleyeceği öne sürüldü.
Katılımcılar “üretken, kendi kendine yeten, dayanıklı, ruhsal olarak gelişmiş, sosyal etkinliklere katılımı yüksek çocuklar yetiştirmek mümkün mü?” sorusunu tartışarak, çeşitli önerilerde bulundu. Buna göre, sosyal ilişkilerin güçlenmesi, kent planlamalarında çocukların da söz sahibi olabilmesi, ebeveyn ve çocukların bir arada vakit geçirebildiği alanların oluşturulması, şehirlerin dizaynının çocukların istek ve ihtiyaçlarına yönelik belirlenmesi katılımcıların ortak fikirleri sonucunda dile getirdikleri öneriler oldu. Böylece yerel politikaların, çocuk dostu şehirler inşa etme noktasında en önemli etken olduğu sonucuna varıldı.
Enstitü Sosyalin kent yaşamına ilişkin meseleleri ve çözüm önerilerini, disiplinler arası bir perspektifle, ilgili paydaşlarla ele alacağı “Kent Çalışmaları” Toplantıları devam edecek.