Enstitüden Haberler

Enstitü Sosyal ve Üsküdar RAM işbirliğiyle düzenlenen “Eğitimde Müzakere ve Arabuluculuk Eğitimi” 24 okuldan 48 psikolojik danışman ve müdür yardımcısının katılımıyla gerçekleşti

4 Eylül 2024 tarihinde yapılan eğitim, giriş dersi, atölye uygulamaları ve değerlendirme oturumu olmak üzere üç oturumda düzenlendi. Program, kurumun tanıtımının ardından Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan’ın “Eğitimde Müzakere ve Arabuluculuk” başlıklı sunumuyla başladı. Armağan, sunumuna, seçilen bir film sahnesi ile giriş yaptı ve bir okulda gerçekleşen hırsızlık vakasına dair izlenen süreçleri eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirdi. Okullarda sıklıkla karşılaşılan şiddet ve zorbalık gibi istenmeyen durumların önlenebilmesi için müzakere süreçlerinin sağlıklı yürütülmesinin önemine dikkat çekti. Ayrıca kriz anlarında müzakere ve arabuluculuk süreçlerinin etkin kullanılmasının kritik olduğunu vurguladı.

Armağan, müzakere sürecinin beş temel bileşeni olan düşünce, duygu, dil, davranış ve değer üzerinde durdu. Analitik düşünmenin önemine değinerek bilginin enformasyondan ayrılmasının ve gelen bilgilerin doğru bir şekilde filtrelenmesinin müzakere sürecindeki önemine dikkat çekti. Duygu bileşeninde öne çıkan öfke, güven ve sorumluluk gibi duyguların işlevlerini açıklayarak, özellikle öfke ve güven dengesi kurmanın müzakere süreçlerindeki kritik rolüne işaret etti. Dil bileşeninde kullanılan kelimelerin ve üslubun önemi üzerinde durarak davranış bileşeninde dille tutarlı, kendine güvenen ve saygılı bir tavrın müzakere sürecine katkısını ele aldı. Son olarak, değer bileşeninde ortak değerlerin varlığının, okullarda sağlıklı bir müzakere süreci için uygun ortamı hazırladığını vurguladı. 

Eğitimin atölye uygulamalarıyla devam eden ikinci oturumunda, katılımcılara okullarda karşılaşılabilecek kriz senaryoları sunuldu. Sekiz gruba ayrılan katılımcılar, her gruba verilen farklı kriz senaryoları üzerinde çalışarak, önce temel sorunları tanımladı, tarafları ve beklentilerini belirledi; ardından uygun bir kriz müdahale planı oluşturdu. Son olarak gruplar, müzakere sürecinde kullanmak üzere bir konuşma metni hazırladı. 

Eğitimin üçüncü ve son oturumunda, her grup adına bir sözcü, grup çalışmasını sunarak krizin taraflarına yönelik hazırlanan konuşmaları okudu. Sunumların ardından İpek Coşkun Armağan, gruplara geri bildirimlerde bulundu ve krize müdahale süreçlerini değerlendirdi. Katılımcı sorularının yanıtlanması ve eğitime dair geri bildirimlerin alınmasıyla eğitim sona erdi.

Enstitü Sosyal, “Türkiye Müzakere Programı” kapsamında farklı gruplara yönelik müzakere eğitimlerine ve programlara devam edecek.

İki Nokta

Kitap tanıtımı, biyografi, araştırma raporu, değerlendirme ve inceleme yayınları ile bölgesel veya küresel ölçeklerde güncel ya da yapısal sorunlar.