Aile Gelişim Programı kapsamında 25 Ağustos-29 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Ebeveynler için Dijital Farkındalık Atölyesi tamamlandı. Atölyede “Dijital Çağda Ebeveynlik”, “Dijital Dünya Karşısında Duygu ve Davranış Düzenleme Becerileri”, “Etkili İçerik Analizi”, “Dijital Oyun Dünyası ve Çocuk”, “Dijital Etik ve Netiket” ve “Dijitalde İyi Örnekler - Yayın Dedektifi Platformunun Kullanımı” başlıklı altı ayrı oturumda dijital dünyanın aile ve çocuklar üzerindeki etkileri ele alındı.
Programın ilk oturumu olan “Dijital Çağda Ebeveynlik”te, Prof. Dr. Ferhan Odabaşı ebeveyn tutumlarının ve aile içi sosyalleşmenin önemine dikkat çekti. Odabaşı, ebeveynlerin dijital araçların risklerine karşı çocuklarıyla sağlıklı bir iş birliği içinde olmalarının gerekliliğini vurguladı ve dijital okuryazarlığın artırılmasına yönelik tavsiyelerde bulundu.
“Dijital Dünya Karşısında Duygu ve Davranış Düzenleme Becerileri” başlıklı ikinci oturum Klinik Psikolog Mehmet Büyükçorak’ın sunumu ile gerçekleştirildi. Büyükçorak, sosyal medya bağımlılığının psikolojik ve bireysel nedenlerinden bahsetti. Sosyal aktivite eksikliği, çatışmalı aile ortamı, olumsuz rol modeller ve sosyal beceri eksikliği gibi faktörlerin dijital bağımlılığa neden olabileceği üzerinde durdu. Büyükçorak, aile bağlarının güçlenmesi ve sosyal medya bağımlılığının azalması arasındaki ilişkiden bahsederek güçlü ve pozitif aile bağlarının önemine vurgu yaptı.
Dijital Farkındalık Atölyesi’nin “Etkili İçerik Analizi” isimli üçüncü oturumu Bilgi Teknolojileri Danışmanı Mahmut Er ile tamamlandı. Er, Türkiye’de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun denetiminde yürütülen ve internet servis sağlayıcıları tarafından ücretsiz sunulan Güvenli İnternet Hizmeti uygulaması hakkında bilgi verdi. Er, ebeveynlere dijital ekran kullanım süresini kontrol etmeleri, tarayıcı seçimine dikkat etmeleri, internet geçmişini sık sık kontrol etmeleri ve müstehcen, zararlı veya yasaklı sitelerin kullanımı ile ilgili farkındalık sahibi olmaları gibi tavsiyelerde bulundu. Er, çocukların dijital araç kullanımlarında denetim sağlayabilmek için çeşitli programlar önerdi.
“Dijital Oyun Dünyası ve Çocuk” isimli dördüncü oturum Dr. Öğretim Üyesi Emrah Akman tarafından gerçekleştirildi. Çocukların oyun oynama sebeplerini anlamamız gerektiğine vurgu yapan Akman, oyunu bir ihtiyaç olarak tanımladı. Dijital oyunların da olumlu ve olumsuz yönlerine vurgu yaparak ekran sürelerinin çocukların yaşları göz önüne alınarak belirlenmesi gerektiğini belirtti. Akman aile içi sağlıklı iletişim ve keyifli vakit geçirmenin önemine dikkat çekti, dijital oyunları yasaklamak yerine süre ve içerik kontrolü yapma tavsiyesinde bulundu.
Beşinci oturum Doç. Dr. Gül Esra Atalay’ın “Dijital Etiket ve Netiket” eğitimi ile yapıldı. Atalay internet üzerindeki görgü ve nezaket kurallarını ifade eden “netiket” kavramını açıkladıktan sonra, dijital ayak izi ve e-ebeveynlik kavramları üzerinde durdu. Sosyal medya kullanımı, mobil telefon kullanımı ve e-posta yazışmalarında dikkate alınması gereken hususları ele alan Atalay, çocukların dijital mecrada bıraktıkları izlerin gelecekleri için de önemli olduğuna değindi.
“Dijitalde İyi Örnekler-Yayın Dedektifi Platformu’nun Kullanımı” başlıklı son oturum ise Yayın Dedektifi Platformu kurucu ortağı Safa Yılmaz’ın eğitimi ile gerçekleştirildi. Yılmaz, “Yayın Dedektifi”nin kuruluş amacını aktardı ve çocuk kitaplarını kazanım ve değer aktarımı bağlamında değerlendirme kıstasları hakkında bilgi verdi.