Aile Gelişim Programı kapsamında Ebeveynler için Dijital Farkındalık Atölyesi’nin ikinci dönemi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş birliğiyle 5 Aralık-25 Aralık 2024 tarihleri arasında düzenlendi. Çevrim içi olarak düzenlenen atölyeye, Türkiye’nin 81 ilinden ebeveynler katıldı.
Atölye kapsamında, “Dijital Çağda Ebeveynlik,” “Etkili İçerik Analizi,” “Dijital Oyun Dünyası ve Çocuk” ve “Dijital Etik ve Netiket” başlıklı dört oturum gerçekleştirildi.
“Dijital Çağda Ebeveynlik” başlıklı ilk oturum, Prof. Dr. Hatice Ferhan Odabaşı’nın sunumu ile gerçekleşti. Oturumda dijital dönüşümün aile yapısı üzerindeki etkileri ele alındı, dijital platformların kullanım normlarını anlamak, öğrenmek ve ebeveyn olarak bu normları çocuklara aktarma stratejileri kapsamlı bir şekilde tartışıldı. Dijital çağa uyum sağlama, yeniliklere açık olma ve bu süreçte sınırların belirlenmesinin gerekliliği üzerinde duruldu.
İkinci oturumda bilgi ve iletişim teknolojileri uzmanı Mahmut Er, “Etkili İçerik Analizi” konusunu ele aldı. Oturumda, ailelerin dijital içeriklere yönelik kontrol ve denetim süreçlerinde üstlenebileceği görevler detaylı şekilde irdelendi. Bu kapsamda, ailelerin karşılaşabilecekleri sorunlara yönelik etkili müdahale yöntemleri, şikayet mekanizmalarının işleyişi ve güvenli dijital ortamların oluşturulması için atılabilecek adımlar tartışıldı. İçerik denetimi, filtreleme araçları ve şikayet mekanizmaları gibi uygulamaların nasıl çalıştığına dair bilgiler aktarılırken ailelere bu araçları güvenli ve verimli bir şekilde kullanmaları için pratik öneriler sunuldu.
“Dijital Oyun Dünyası ve Çocuk” başlıklı üçüncü oturum ise Dr. Öğretim Üyesi Emrah Akman eğitmenliğinde gerçekleştirildi. Oturumda, dijital oyunların çocukların bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimi üzerindeki etkileri ele alındı; oyunların olumlu ve olumsuz yönleri ayrıntılı olarak değerlendirildi. Bunun yanı sıra, oyun temelli öğrenme yaklaşımlarının, dijitalleşme çağındaki eğitim modelleriyle entegrasyonu üzerinde duruldu.
“Dijital Etik ve Netiket” başlıklı dördüncü ve son oturum ise Doç. Dr. Gül Esra Atalay’ın eğitmenliğinde gerçekleştirildi. Bu oturumda, dijital dünyanın sosyal davranış kuralları ve sosyal medya platformlarında dikkat edilmesi gereken görgü ve etik kurallar (netiket) derinlemesine incelendi. Ebeveynlerin dijital dünyadaki sosyal davranış kurallarını tanımaları ve dijital etik anlayışını oluşturmaları üzerinde duruldu .
Aile Gelişim Programı (alge), tutarlı ve güçlü bir aile ortamı için “Aile İçi Mahremiyet ve Güven”, “Eşler Arası İletişim ve Tutarlı Ebeveynlik”, “Ailede Ebeveyn İradesi ve Sınırlar”, “Aile ve Okul İlişkilerinde Denge” ve “Ailede Gelenek Aktarımı ve Kültür Gelişimi” başlıklı modüllerle devam edecek.