Enstitüden Haberler

Enstitü Sosyal, Prof. Dr. Ayhan Çitil’in yürütücülüğünde ilkokul öğretmenlerine yönelik bir eğitim programı hayata geçirdi.  

“Düşünme Becerileri Eğitimi”, ilkokul öğretmenlerine, üçüncü ve dördüncü sınıf düzeyindeki öğrencilerin düşünme becerilerini geliştirmeye yönelik eğitim süreçleri tasarlama yetkinliğii kazandırmayı hedefliyor. Eğitim, eleştirel, yaratıcı ve analitik düşünme yetilerini geliştirmeye yönelik teorik bilgilerle birlikte uygulamalı etkinlikler sunarak öğretmenlerin bu becerileri sınıf ortamına taşımasına yönelik tasarlandı. Katılımcılar, düşünme süreçlerinin temel ilkelerini ve felsefi temellerini keşfederken kendi düşünme becerilerini geliştirme imkânı buluyor ve Enstitü Sosyal tarafından özel olarak hazırlanan müfredatla tanışıyor. Ayrıca ilkokul seviyesine uygun eğitimci ve alıştırma kitapları da katılımcılara sunuluyor.

Eğitim, düşünme becerilerinin temel yapı taşları katılımcılara tanıtılarak başladı. Altı hafta sürecek olan eğitimin ilk üç haftasında, “Duyumdan Kavrama” başlığı altında düşünme becerilerinin temel kavramları üzerinde duruldu, analitik ve üst düzey düşünme becerilerinin önemi vurgulan. “Önermeden Çıkarıma” başlığıyla dikkat, algı ve ilişkilendirme becerilerini geliştiren etkinliklerle başlanarak yargılama ve çıkarım süreçleri detaylandırıldı. “Veriden Bilgiye” başlığıyla anlama ve yorumlama becerilerinin yanı sıra açıklama ve ifade etme üzerine uygulamalar yapıldı. Bilgiye ulaşma ve yorumlama tekniklerinin uygulamalı etkinliklerle desteklenmesi ele alındı. Eğitim süresince her bir konu başlığı, soyut kavramlardan somut örneklere geçiş yapılmasını sağlayan etkinliklerle pekiştirildi. Mantık ilkeleri, çıkarım biçimleri ve doğruluk kavramları üzerine yapılan uygulamalar, katılımcıların analitik düşünme becerilerini güçlendirmeyi amaçladı.

Eğitimin ilerleyen haftalarında, problem çözme, eleştirel düşünme ve karar verme gibi süreçlere odaklanılarak gerçek yaşam senaryoları üzerinde durulacak. Katılımcılar, tümdengelimsel ve tümevarımsal düşünce süreçleriyle ilgili uygulamalı örnekler üzerinde çalışarak varsayımların sorgulanması, argüman analizi ve objektif değerlendirme tekniklerini öğrenecekler ve bu yöntemleri sınıf içerisinde pratik bir şekilde kullanma yollarını öğrenme fırsatı yakalayacaklar.

İki Nokta

Kitap tanıtımı, biyografi, araştırma raporu, değerlendirme ve inceleme yayınları ile bölgesel veya küresel ölçeklerde güncel ya da yapısal sorunlar.