Enstitüden Haberler

21 Şubat’ta, dijital dünyada çocukların karşı karşıya kaldığı risklerin ele alındığı “Çocukların Dijital Risklerden Korunmasına Dair Sözleşme” başlıklı yuvarlak masa toplantısı çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve dijital oyun sektörü temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda, çocukları çevrim içi tehditlerden koruyacak düzenlemeler ve uygulanabilir stratejiler tartışıldı.

Dijital dünya, günlük hayatın ayrılmaz bir parçası hâline gelirken, bu dönüşüm çocukların maruz kaldığı riskleri de beraberinde getiriyor. Bu bağlamda, toplumun ortak bir mutabakatla belirlediği sınırların açık ve yazılı hâle getirilmesi büyük önem taşıyor. Enstitü Sosyalin girişimi olan “Çocukların Dijital Risklerden Korunması Sözleşmesi”, yalnızca mevcut riskleri en aza indirmeyi değil, aynı zamanda gelecekte yapılacak yasal düzenlemeler için de sağlam bir temel oluşturmayı hedefliyor.

Toplantının ilk oturumunda, dijital güvenlik ve çocukların çevrim içi faaliyetleri üzerine geniş bir tartışma yapıldı, çocukların çevrim içi güvenliğini sağlamaya yönelik çeşitli stratejiler ve düzenlemeler ele alındı. Yaş sınırlarının belirlenmesinde nörobilimsel çalışmaların rehber olması gerektiği belirtilirken, ekran maruziyetinin azaltılması için dijital araçların kullanımına yönelik yeni düzenlemelerin gerekliliği vurgulandı. Çocukların çevrim içi platformlara girişlerinde kısıtlamalar getirilmesi için “edu.tr” veya “k12.tr” uzantılı e-posta adreslerinin kullanımı önerildi. Ayrıca, ebeveynlerin dijital okuryazarlık konusunda bilinçlendirilmesi gerektiği ifade edilerek, ebeveyn kontrol mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

İkinci oturumda, toplantının genel değerlendirmesi yapıldı. Çocukların dijital risklerden korunması konusunda belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının da aktif rol üstlenmesi gerektiği vurgulandı. Dikkat dağınıklığının da dijital riskler arasında zikredildiği toplantıda “çoklu görev” alışkanlığının çocuklarda odaklanma sorunlarına yol açabileceği belirtildi. Toplantı sonunda, çocukların dijital dünyada güvenli ve bilinçli bir şekilde yer alabilmesi için devlet, ebeveynler, eğitimciler, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının ortak hareket etmesi gerektiği konusunda fikir birliğine varıldı.

İki Nokta

Kitap tanıtımı, biyografi, araştırma raporu, değerlendirme ve inceleme yayınları ile bölgesel veya küresel ölçeklerde güncel ya da yapısal sorunlar.