Araştırmacı Gelişim Programı’nın ikinci ders dönemi altı hafta süren yoğun bir eğitim sürecinin ardından aralık ayında sona erdi. Eğitimlerde katılımcılar, alanında uzman eğitmenler tarafından altı farklı başlık altında, sosyal bilimlerde araştırma ve analiz becerilerini geliştirme yöntemleri üzerine dersler aldı.
Programın ilk dersi olan Oyun Teorisi, Enstitümüz uzman araştırmacılarından İTÜ Dr. Öğretim Üyesi Sinan Ertemel tarafından verildi. Ders kapsamında, rasyonel ve irrasyonel karar vericilerin iş birliği ve çatışma süreçlerini matematiksel modeller aracılığıyla analiz etme yöntemleri ele alındı. Katılımcılar, oyun teorisinin günlük yaşam ve sosyal bilimlerdeki uygulamalarını inceleyerek stratejik düşünme yaklaşımlarını değerlendirdi.
Uluslararası Karşılaştırmalarla Türkiye’de Eğitim Politikaları dersi, Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü Dr. İpek Coşkun Armağan tarafından verildi. Eğitim politikalarına küresel bir perspektifle yaklaşılan derste, Türkiye’deki eğitim sisteminin tarihsel gelişimi ve mevcut politikalar ele alındı. Farklı ülkelerle kıyaslamalı analizler yapıldı. Katılımcılar, eğitim politikalarının öğrenci başarısı, öğretmen kalitesi ve eğitimde fırsat eşitliği üzerindeki etkilerini tartışarak eğitim reformlarına dair kritik değerlendirmelerde bulundu.
İş dünyasına hazırlık sürecinde gerekli olan becerilere odaklanan İş Yaşamına Hazırlık dersi, Yücel Atış tarafından yürütüldü. Bu derste, kariyer planlaması, etkili öz geçmiş hazırlama, mülakat teknikleri ve iş yaşamında profesyonel iletişim stratejileri ele alındı.
Girişimcilik ekosistemine ve sosyal inovasyon süreçlerine odaklanan Sosyal İnovasyon ve Girişimcilik dersi, Enstitümüz uzman araştırmacılarından İTÜ Araştırma Uygulamaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Adnan Ertemel tarafından verildi. Ders kapsamında, hızlı prototipleme, iş modeli geliştirme, sistematik inovasyon yönetimi ve kreatif düşünme teknikleri konuları işlendi. İş fikirlerinin uygulanabilirliği ve sosyal girişimcilik süreçlerine dair metodolojiler ele alındı.
Enstitümüz uzman araştırmacılarından, Haliç Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rahmet Savaş tarafından verilen Sosyal Bilimlerde Bulanık Küme Uygulamaları dersinde ise sosyal bilimlerde analitik düşünme ve karar verme süreçleri ele alındı. Ders kapsamında bulanık küme teorisinin sosyal bilimlerdeki uygulamaları incelenerek belirsizlik içeren durumları analiz etme yöntemleri üzerinde duruldu.
Son olarak, Sosyal Bilim Araştırmalarında Temel Düzey Nicel Veri Analizi dersi, Doç. Dr. Ömer Erdem Koçak tarafından verildi. Derste, Jamovi yazılımı aracılığıyla sosyal bilimlerde temel istatistiksel analizler gerçekleştirme, veri görselleştirme ve tablolaştırma teknikleri ele alındı.
Enstitü Sosyal, Araştırmacı Gelişim Programı ile, farklı disiplinlerden araştırmacıların derinlikli araştırma, yöntem geliştirme ve model oluşturmaya yönelik becerilerini geliştirmeyi, aynı zamanda entelektüel gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlıyor.