Araştırmacı Gelişim Programı

Araştırmacı Gelişim Programı Okuma Atölyeleri Başlıyor

Araştırmacı Gelişim Programı (arge), Enstitü Sosyal bünyesinde, lisansüstü düzeyinde araştırmacılar ve öğrencilere yönelik, eğitim, toplum ve iktisat alanlarında akademik yetkinliği artırma amacıyla staj, okuma kulübü ve eğitim modüllerini içeren bir akademik gelişim programdır.

Araştırmacı Gelişim Programı kapsamında hayata geçirilecek Okuma Atölyelerinde ilgili alanda kitap ve makale incelemeleri ile katılımcılarına derinlemesine okuma, tartışma ve eleştirel düşünme yetilerini geliştirme fırsatı sunulması hedeflenmektedir. 

Arge Okuma Atölyeleri kapsamında bu dönem aşağıda yer alan okuma grupları belirtilen gün ve saatlerde açılacaktır.

  • İktisat Okumaları Pazartesi 18.30
  • Sömürgecilik Okumaları Pazartesi 18.30
  • Dilbilimi Okumaları Salı 18.30
  • Kentleşme Okumaları Çarşamba 18.30
  • Eğitim Okumaları Perşembe 18.30
  • İbn Haldun Okumaları Cuma 18.30

Atölye İşleyişi

  1. Makale ve Kitap Belirlenmesi hususunda iki yönteme başvurulacaktır.

Birinci yöntem, okuma atölyesini modere edecek olan hocanın dönem başında belirlemiş olduğu liste üzerinden dönem sonuna kadar okumalar takip edilir.

İkinci bir yöntem olarak her toplantının sonunda, bir sonraki oturum için makale belirlenir. Bu makaleler ulusal ve uluslararası akademik hakemli dergilerden ve haftalık veya aylık yayın yapan haber, analiz, rapor ve açık görüş yazıları içeren uluslararası gazete ve dergiler içerisinden seçilir.

  1. Tartışma ve Analiz: Toplantı sırasında, ilgili kitaplar, makaleler ve yayınlar tartışılır ve analiz edilir. Katılımcılar, ilgili kaynakların ana fikirlerini, argümanlarını ve sonuçlarını değerlendirir.
  2. Geri Bildirim ve Değerlendirme: Katılımcılar, tartışma sürecinde birbirlerine geri bildirimlerde bulunur ve ilgili kaynakların ele alınış biçimlerini değerlendirir.
  3. Sonuç ve Öneriler: Toplantının sonunda, tartışılan konularla ilgili genel bir sonuç çıkarılır ve bir sonraki toplantı için öneriler sunulur.

*Atölyeler Enstitü Sosyalde yüz yüze gerçekleştirilecektir.

**Atölyelerde İngilizce okumalara da yer verileceği için katılımcıların belli düzeyde İngilizce biliyor olması beklenmektedir.

Katılım için aşağıdaki formun doldurulması gereklidir. 

İki Nokta

Kitap tanıtımı, biyografi, araştırma raporu, değerlendirme ve inceleme yayınları ile bölgesel veya küresel ölçeklerde güncel ya da yapısal sorunlar.