İngiltere’de Aksan Ayrımcılığı Başarıyı Olumsuz Etkiliyor
İngiltere’de yükseköğretim kurumlarında dilsel çeşitliliğin artmasına rağmen, birçok öğrenci aksanlarına yönelik ayrımcılığa maruz kalıyor. Leeds Üniversitesi öğretim üyeleri Dr. Gisela Tomé Lourido ve Prof. Julia Snell’in yürüttüğü araştırmaya göre, üniversite öğrencilerinin yüzde 30’u aksanlarının alay konusu olduğunu, yüzde 33’ü ise aksanlarının gelecekteki kariyerlerini olumsuz etkileyeceğinden endişe ettiğini belirtiyor.
Araştırmaya katılan 600’den fazla öğrenci, özellikle kuzey İngiltere'den gelen, işçi sınıfı geçmişine sahip ve anadili İngilizce olmayan öğrencilerin daha fazla ayrımcılığa uğradığını ifade ediyor. Öğrenciler, aksanlarının “farklı” veya “aşağı” olarak algılandığını; akademik ortamlarda yeterince ciddiye alınmadıklarını ve fikirlerini ifade ederken kendilerini baskı altında hissettiklerini dile getiriyor. Bu durumun sınıf içi katılımı azalttığı ve öğrenme sürecini sekteye uğrattığı vurgulanıyor.
Ayrıca, aksanları nedeniyle özgüven kaybı yaşayan bazı öğrencilerin kariyer planlarını değiştirdiği ve bu durumun ruh sağlıklarını olumsuz etkilediği belirtiliyor. Dr. Gisela Tomé Lourido ve Prof. Julia Snell’in yürüttüğü çalışma, aksan ayrımcılığının sınıf, etnik köken, cinsiyet ve engellilik gibi diğer ayrımcılık biçimleriyle kesiştiğini ortaya koyuyor.
Eğitimciler ise, yükseköğretim kurumlarının aksan ayrımcılığını önlemek için politika geliştirmesi, öğrenci ve personele yönelik farkındalık eğitimleri düzenlemesi, dilsel çeşitliliği kapsayan açık beyanlar yayımlaması ve öğrencilerin ayrımcılığı bildirebileceği güvenli mekanizmalar oluşturması gerektiğini belirtiyor.
Kaynak için tıklayın